Доступність посилання

ТОП новини

Захід має вимагати від Януковича дотримати зобов’язання (європейська преса)


Прага – У світі продовжують з увагою стежити за подіями в Україні, і чимало аналітиків не приховує свого занепокоєння двома небезпечними тенденціями у діях влади Віктора Януковича – проявами злого духу відновлюваного авторитаризму та нависаючої примари російської імперської мрії. Впливові європейські газети також із пересторогами інформують про незгоди між владою у Києві та незалежними телевізійними каналами, що може призвести до значних обмежень свободи слова та посилення контролю над українськими ЗМІ з боку покровителів нинішнього Президента Януковича, українських мільярдерів.

Європейський варіант американської «Волл Стріт Джорнал» друкує статтю американського журналіста Мирослави Гонгадзе і віце-президента Національного фонду за демократію (США) Надії Дюк, у якій автори висловлюють своє занепокоєння дедалі більшою загрозою посилення авторитаризму у діях нової української влади Віктора Януковича, а також вбачають небезпеку посилення впливу Росії, котра не полишає спроб втілити свою імперську мрію на пострадянських теренах, включно з Україною, Білоруссю, Грузією, Азербайджаном і Киргизстаном. У цьому матеріалі наголошено, що Президент Янукович, за якого віддали голоси трохи більше від третини виборців України, ігнорує фактично інтереси більшої половини суспільства і проводить односторонню політику зближення з Росією. Друга половина української нації, як зауважують автори статті, намагається з усіх сил захистити свою українську ідентичність і молоду демократію їхньої країни. Результати цієї боротьби можуть визначити майбутнє Європи на багато років, попереджають Мирослава Гонгадзе і Надія Дюк. Західні аванси Януковичу за його європейські і світові декларації не завадили новому главі України підтримати Росію у її незгоді з історичним фактом українського Голодомору як проявом геноциду, що було документально підтверджене попередньою владою у Києві та закріплено законом у Верховній Раді. Авторитарний підхід у діях нового Президента України проявився ще повніше у порушенні Конституції та підписанні нової угоди про перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі та досить брутальному і сумнівному з погляду права затвердженні цієї угоди в парламенті. У згаданій статті йдеться також про наступ нової влади Януковича на українську мову та спроби загальмувати розвиток української національної ідентичності на користь російськомовній культурі, котра більш поблажлива до авторитаризму. Гонгадзе і Дюк не приховують свого занепокоєння посиленням тиску влади у Києві на українські ЗМІ, активізацію у цьому напрямку нового керівництва СБУ, яке намагається контролювати й студентське середовище України. Автори статті у «Волл Стріт Джорнал» попереджають Захід про явну небезпеку поглинання Росією українських стратегічних галузей, що веде до посилення контролю Москви над пострадянським закордоном. Це загрожує відходом України у російську сферу впливу і втратою демократичних завоювань у цьому регіоні на багато років уперед. Автори статті закликають Захід, МВФ, ЄС вимагати від влади Януковича виконати його обіцянки щодо стратегічного просування України по європейському демократичному шляху, здійснення серйозних економічних і соціальних реформ, встановлення верховенства права та захисту свободи слова в державі. Збереження і розвиток демократії в Україні є одним із засобів сприяння демократії і в Росії, про що, як наголошують Гонгадзе і Дюк, заявляють і російські демократичні діячі.

Британська «Файненшел Таймз» не приховує свого занепокоєння спробами обмежити мовлення українських незалежних телевізійних каналів – 5 каналу і ТВі. Газета наводить думки експертів і громадянських активістів про те, що явище цензури в ЗМІ України проявляє себе дедалі більше й більше, і українська влада намагається все більше йти по шляху Володимира Путіна, який не лише обмежив вплив незалежних ЗМІ в Росії, а й монополізував державну владу. Президент Янукович, як мовиться у статті, швидко монополізував контроль над усіма інститутами законодавчої та виконавчої й судової влади, і незалежні ЗМІ є для нього перешкодою у подальшій концентрації влади в державі. Хоча й адміністрація Президента України заперечує наростання тиску влади на ЗМІ, все ж останнє рішення суду щодо обсягів мовлення двох українських телеканалів, як попереджають експерти, може значно обмежити масштаби діяльності незалежних засобів інформації в Україні. Такий сценарій сприяв би посиленню контролю над ЗМІ в Україні з боку покровителів нового Президента, мільярдерів у владі. Особливе занепокоєння викликає у правозахисних і журналістських організацій активізація бізнесмена і нинішнього глави СБУ Валерія Хорошковського, котрий одночасно є і власником частини медіаринку. Експерти вважають, що цей президентський фаворит, шеф розвідки і магнат ЗМІ виявляє велике і явне зловживання своїм службовим становищем.

Російська «Нєзавісімая газета» вважає, що приїзд до Києва делегації МВФ і її майбутні переговори можуть призвести до старту переговорів про нові кредити для стабілізації української економіки, а можуть і не призвести. Все залежить, як вважають експерти, від того, чи вдасться владі у Києві переконати представників МВФ у ефективності нової програми економічних реформ влади Януковича. Газета також наголошує, що справжні, радикальні реформи в Україні неминуче вдарять по добробуту громадян, а значить, і по нинішній владі. Окрім того, газета наводить думки експертів про незбалансованість нинішніх боргових дій української влади, коли державний борг росте непропорційно до росту економіки і загрожує майбутнім дефолтом.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG