Доступність посилання

ТОП новини

Чи потрібен закон про статус Севастополя?


(архівна фотографія) Пікет Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" у Севастополі, 6 травня 2010 року
(архівна фотографія) Пікет Народного фронту "Севастополь-Крим-Росія" у Севастополі, 6 травня 2010 року

Севастополь – Нова українська влада переконує севастопольців, що закон про статус Севастополя наразі не потрібен. Нещодавно Президент Віктор Янукович заявив, що цей законопроект «не стоїть у порядку денному» з політичних причин. Одна з них – щоб не допустити «радикалізації політичної складової в цьому регіоні». Заяву глави держави дружно підтримали усі його місцеві соратники, хоча раніше саме вони твердо наполягали на негайному ухваленні такого закону.

Як пояснив в інтерв’ю Радіо Свобода колишній перший заступник глави Севастопольської міської державної адміністрації, а нині перший заступник Постійного представника Президента України в Криму Володимир Казарін, ухвалення спеціального закону про статус Севастополя прямо вимагає чинна Конституція України. Крім того, каже він, необхідно зняти політичні спекуляції з цього приводу, адже деякі проросійські активісти в Криму і радикальні політики в Росії стверджують, що Севастополь – єдине місто в Україні, де населення не обирає мера.

Володимир Казарін каже, що тут іде спекуляція на поняттях. Адже адміністративний регіон України Севастополь, як і інші області та Автономна Республіка Крим, згідно з чинним законодавством, не має можливості обирати керівника адміністрації. З іншого боку, в Севастопольському регіоні насправді є не одне, а два міста без обраних мерів – власне сам Севастополь без інших населених пунктів цього регіону (а це – ще 2 міста, кілька селищ і 2 десятки сіл), а також Балаклава.

Саме для цього і потрібне ухвалення закону про особливий статус Севастополя, вважає Володимир Казарін і нагадує, що в сусідній Росії мешканці і Москви, і Пітера і ще багатьох міст теж не обирають своїх мерів.

Разом із тим він погоджується з Президентом Януковичем. «Абсолютно має рацію Президент, бо в цьому питанні не можна поспішати, – каже він. – Ухвалення закону про статус міста-героя Севастополя сьогодні неможливе без загальної комплексної адміністративно-територіальної реформи».

Севастополь: за і проти


Керівники міста, які представляють Партію регіонів, одразу ж підтримали президентську заяву, хоча раніше «регіонали» рішуче і наполегливо вимагали негайного ухвалення такого закону, робили усе, щоб він був затверджений. Тепер же голова Севастопольської міськради, висуванець Партії регіонів Юрій Дойников заявив, що міська влада зможе нормально функціонувати і без ухвалення Верховною Радою закону про Севастополь, бо керівництво і міськради, і міськдержадміністрації представлені однією політичною силою.

Його однопартієць, глава севастопольської міськдержадміністрації Валерій Саратов теж підтримує Віктора Януковича і зазначає, що негайне ухвалення закону про статус Севастополя викличе в різних регіонах України непотрібну дискусію, яка йтиме врозріз із політикою, що проводить Президент.

Разом з тим представники проросійських організацій Севастополя висловили розчарування заявою Віктора Януковича і навіть звинуватили його в обмані та у зраді інтересів севастопольських виборців. Лише лідер «Російської общини Севастополя» Тетяна Єрмакова висловилася проти ухвалення українським парламентом закону про статус Севастополя. Мовляв, Севастополь – російське місто.

«Закон про Севастополь, який дасть нам Україна, стане останнім, що розірве наш зв'язок з Батьківщиною, – заявила Єрмакова. – Цим законом ми підпишемо собі вирок, ми справді станемо державою Україна. З нашими дітьми і внуками і з нами стане те ж саме, що зараз зі Львовом. Закон про статус ми повинні зупинити!»
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG