Доступність посилання

ТОП новини

Проросійські радикали вимагають від Януковича конфедерації між Кримом і федеративною Україною


Пікет Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія», 6 травня 2010 року
Пікет Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія», 6 травня 2010 року

Сімферополь – 6 травня виповнилося 18 років від дня ухвалення першої після розвалу СРСР Конституції Республіки Крим, яка де-факто була основним законом незалежної країни, передбачала конфедеративні (договірні) відносини і саме тому скасована у 1995 році Президентом Кучмою. Із нагоди цієї річниці у Сімферополі кілька десятків активістів проросійських радикальних організацій пікетували Постійне представництво Президента України в Криму. Виявляється, Віктор Янукович виконав ще не всі їхні вимоги.

Представники Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» і кількох проросійських козачих організацій у своїх виступах схвально оцінили швидкі дії української влади, спрямовані на зближення з Росією та на розширення функціонування в Україні російської мови. Разом з тим, вони вимагали відновлення дії Конституції Криму від 1992 року, яка насправді була основним законом самостійної держави, а також закликали Президента Януковича до федералізації України.

Координатор Народного фронту «Севастополь-Крим-Росія» Валерій Подьячий, раніше обвинувачуваний СБУ у зазіханні на територіальну цілісність України, повідомив, що учасники пікету звернулися до Президента Віктора Януковича із закликом дати «правову оцінку діям режиму Кучми, який у березні 1995 року силовим шляхом в односторонньому порядку скасував кримську державність і ліквідував посаду президента Криму».

За словами Валерія Подьячого, який кілька місяців переховувався від українських спецслужб і суду за межами України, оскільки зараз при владі Партія регіонів, метою якої є федералізація України, то активісти проросійських організацій запропонували «розпочати федералізацію з Криму, зробити Крим полігоном».

Для цього Президент Янукович має скасувати указ Президента Кучми і відновити дію Конституції Криму від 6 травня 1992 року. А наступним кроком має стати укладання конфедеративного договору про розмежування повноважень між Кримом і федеративною Україною, наголошували учасники пікету.

Поки президентська адміністрація мовчить

У Постійному представництві глави держави в Криму звернення учасників пікету прийняли, зареєстрували відповідним чином і пообіцяли передати до Києва. Тож поки Адміністрація Президента України у столиці мовчить. У Представництві теж від коментарів відмовилися.

Один із активістів української громади півострова, голова кримської організації Української народної партії Олег Фомушкін в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що повну відповідальність за різку активізацію в Криму антиукраїнських сил несе саме Віктор Янукович, оскільки ті є політичними союзниками нинішнього Президента. На його думку, відновлення старої кримської конституції за нинішньої позиції центральної влади України цілком можливе, але це може призвести до руйнації української держави.

Саме тому, вважає Олег Фомушкін, українці мусять об’єднатися і «по-справжньому протидіяти такій україноненависницькій реакції з боку Президента Януковича та його союзників».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG