Доступність посилання

ТОП новини

Крим в очікуванні суттєвих змін у владі автономії


Володимир Константинов
Володимир Константинов

Сімферополь, – Уже цієї п’ятниці може відбутися позачергова сесія Верховної Ради Криму, де планують переобрати чинне керівництво парламенту та уряду автономії. Про це у Сімферополі заявив новий лідер кримських «регіоналів» Володимир Константинов. Інший кримський депутат, активіст партії «Союз» Володимир Кличніков підтвердив, що опозиції вдалося зібрати достатню для скликання депутатських голосів. Тема можливих політичних пертурбації на кримському владному «олімпі» – стала головною у місцевих мас-медіа, але ще більше обговорюють посилення «донецького» впливу на півострові.

За словами вже згаданого Володимира Кличнікова, станом на ранок середи 52 депутати зі 100 за списком підписалися під вимогою про скликання позачергової сесії з питанням про відставку Голови Верховної Ради і Ради Міністрів АРК. Тепер спікер протягом 10 днів мусить призначити дату сесії, а парламентська газета «Кримскіє ізвєстія» за дві доби до цієї дати має опублікувати відповідне розпорядження спікера. Судячи з того, що на офіційному сайті кримського парламенту досі його немає, позачергове засідання сесії раніше понеділка не відбудеться.

Анатолій Гриценко
Але, як кажуть багато місцевих депутатів, щоб реально провести кадрові зміни, зокрема, звільнення Анатолія Гриценка, потрібне особисте рішення, чи навіть пряма команда спікерові від Віктора Януковича. Поки що ж підписалися під вимогою скликання сесії всі «союзівці», «рускоблоківці», комуністи, члени блоку Куницина і лише частина «регіоналів».

«Донецькі» хочуть крісло кримського прем’єра

На посаду спікера місцевого парламенту єдиним претендентом є новий лідер кримської організації Партії регіонів Володимир Константинов. Він, до речі, за вклад у створення Української гімназії Сімферополя є її «почесним гімназистом», це один із небагатьох відомих проявів його публічності.

Можливі зміни і в президії кримського парламенту, звідки, як очікується звільнять представників Блоку Юлії Тимошенко, які туди потрапили кілька місяців тому після вигнання з парламентської більшості висуванців партій «Союз» і «Російський блок».

Сергій Куницин
А от на крісло прем’єра претендує щонайменше дві особи – нинішній глава адміністрації Севастополя, креатура бізнесмена Фірташа Сергій Куницин, який уже двічі обіймав цю посаду, і висуванець «донецьких», колишній керівник кримської і макіївської міліції Анатолій Могильов. Кандидатура останнього також розглядається на посаду представника Президента в Криму. Втім, це крісло також може посісти і нинішній спікер Анатолій Гриценко.
Анатолій Могильов


Як відзначають місцеві оглядачі, хто б яку посаду не отримав, зараз спостерігається серйозне посилення впливу «донецьких», а з відходом Анатолія Гриценка він зростатиме.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG