Доступність посилання

ТОП новини

Вибори до кримського парламенту теж хочуть перенести


Сімферополь – У вівторок 16 лютого Верховна Рада України скасувала своє попереднє рішення про призначення виборів до органів місцевого самоврядування на 30 травня нинішнього року. А у середу 17 лютого депутати кримського парламенту мали б розглянути питання про призначення на той же травень дати чергових виборів до Верховної Ради автономії. Але чи призначать їх тепер, після перенесення місцевих виборів – велике запитання.

До проекту порядку денного сьогоднішньої сесії внесено два питання з однаковою назвою: «Про призначення чергових виборів до Верховної Ради АРК», причому, обидва – від парламентської більшості. Тільки комуніст В‘ячеслав Захаров пропонує визначити датою виборів 11 квітня, а об‘єднаний есдек Єфим Фікс – 30 травня 2010 року.

Тепер, коли Верховна Рада України перенесла на невизначений термін чергові місцеві вибори, то і кримський парламент, як вважають місцеві оглядачі, не уникне спокуси. І хоча раніше кримський спікер, один з лідерів республіканської організації Партії регіонів Анатолій Гриценко говорив, що вибори мають відбутися навесні 2010 року, втім, низка впливових кримських «регіоналів» уже публічно висловлювалася за перенесення їх на березень наступного року.

Кримський політичний оглядач Валентин Карайван припускає, що обидва питання сьогодні таки будуть винесені на сесію, але не наберуть достатньої кількості голосів – представники фракції «За Януковича!», які складають основу парламентської більшості, просто не проголосують..

Чекати слід скандалів і спроб парламентських переворотів?

Місцеві експерти прогнозують певну дестабілізацію політичної ситуації на півострові, але короткотермінову. На думку того ж Валентина Карайвана, від перенесення терміну кримських виборів насамперед програють ті політичні сили, які уже почали виборчу кампанію. Це комуністи, партія Союз, Блок Сергія Куницина і коаліція «Російська єдність». Усі вони вже вклали чималі гроші у свою розкрутку. Певною мірою це стосується БЮТ, який зараз вважається головною опозиційною силою в Криму, але може втратити цей статус із плином часу.

Водночас, для масових акцій протесту у місцевих політичних структур, на думку експертів, немає ані сил, ані фінансів. Тим не менш, учора лідер Російського Фронту Сергій Шувайников заявив: якщо вибори будуть перенесені, то «в автономії консолідуються всі опозиційні сили, які матимуть законне право звернутися до народу і почати кампанію громадянської непокори, аж до невиконання рішень нелегітимних органів кримської влади… Представники Партії регіонів в автономії повинні розуміти, що грають з вогнем» – заявив Сергій Шувайников.

Разом з тим, місцеві оглядачі не виключають, що подовження термінів діяльності Верховної Ради АРК посилить внутрішньо-парламентські тертя і може призвести до намагань скинути нинішнє керівництво кримського парламенту. Торік кілька таких спроб завершилися невдало. Цього разу ініціаторами нових «двірцевих переворотів» можуть стати ті, хто раніше їх стримував – київсько-донецькі «регіонали», у декого з яких після успіху на президентських виборах може виникнути спокуса персонально покерувати Кримською автономією.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG