Доступність посилання

ТОП новини

Лідер Меджлісу Джемілєв закликає Європарламент прирівняти депортацію кримських татар до Голодомору


Кримські татари в національному одязі
Кримські татари в національному одязі

Прага – Лідер кримських татар Мустафа Джемілєв закликав Європейський Союз звернути увагу на проблеми кримськотатарського народу. Виступаючи в стінах Європейського Парламенту в Брюсселі, він закликав європарламентарів засудити депортацію кримських татар так само, як раніше вони засудили Голодомор в Україні 1932-33 років.

Мустафа Джемілєв
«Демократичні сили України з великим задоволенням сприйняли резолюцію Європарламенту, де Голодомор, влаштований більшовицьким режимом, в результаті якого загинуло щонайменше 6 мільйонів наших співвітчизників, як злочин проти людяності. Така ж оцінка щодо злочинної депортації та геноциду кримськотатарського народу з боку Європарламенту, на наш погляд, сприяла б справедливому вирішенню проблем кримських татар і поза всяким сумнівом сприяла б поліпшенню міжнаціонального клімату на території Кримського півострова», – заявив Мустафа Джемілєв.

Про те, чому Європарламент зацікавився проблемами кримських татар, та про те, як він може допомогти у їхньому вирішенні, Радіо Свобода розпитувало організатора сьогоднішніх слухань, литовського депутата Леонідаса Донскіса.

– Мустафа Джемілєв, відомий дисидент та правозахисник, що стоїть на позиціях ненасильницької боротьби, я б сказав, легендарна людина, вперше перебував у Європейському парламенті. Завдяки його виступу європарламентарі могли дізнатися про ті проблеми, які постали перед його народом, починаючи зі злочинної депортації сталінським режимом. Багато проблем цього бездержавного народу ще досі не вирішені. Ба більше, здається, що про цей дуже маленький народ забули. Нам, литовцям, латишам чи естонцям, пощастило повернутися до Європи і влитися до європейського політичного і культурного життя. Тому ми вважаємо, що наголошувати на проблемах кримських татар потрібно якомога більше.

Наскільки великий відгук Ви відчули у лавах євродепутатів? Чи багато з них поділяє Ваше занепокоєння?

– Звичайно, східноєвропейці та центральноєвропейці є чутливішими до таких речей. Але мене дуже тішить, що деякі колеги з Бельгії та інших країн Західної Європи також виявилися небайдужими до цих проблем.Однак багато роз’яснювальної роботи ще попереду.

– Яку саме мету Ви ставите перед собою в Європарламенті?

– Я сподіваюсь довести це питання до рівня парламентської резолюції, в якій би чітко мовилося, що депортація кримських татар є злочином проти людяності. І це є одним із найбільших злочинів соціальної інженерії, які скоїв тоталітарний режим. Також потрібно подати сигнал деяким політикам у Росії та в Україні, що кримські татари є корінним народом Криму і вони мають право на збереження своєї культури і мови. Бо інколи це піддається сумніву.

– Крим часто називають потенційним місцем дестабілізації України. Чим Європейський парламент та інші європейські інституції можуть допомогти Україні стабілізувати ситуацію на півострові?

– Вони можуть допомогти посиленням законодавства та просто виконанням законів, які захищатимуть права і культуру кримськотатарського народу. Кримські татари не є сепаратистами. Всі ці пропагандистські наспіви, які ми чуємо від певних політичних груп з Росії, які натякають на те, що Крим може стати другим Косовом чи Чечнею, є нісенітницею. Кримські татари є лояльними до української держави. Вони повторюють, що Крим є невіддільною частиною України. Все, що вони хочуть, це повернутися на батьківщину, повернути майно, яке було конфісковане в них, захистити свою мову і культуру й бути шанованою частиною кримського суспільства. Тому їх дуже легко підтримувати – вони завжди були частиною ненасильницького руху. А Мустафа Джемілєв – гуманіст та дисидент, який ніколи не закликав до насильницьких дій.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG