Доступність посилання

ТОП новини

Обама сподівається на поступ на Близькому Сході


Президент США вважає, що в мирному процесі на Близькому Сході цього року можливий «значний поступ». Виступаючи в середу після зустрічі в Білому домі з президентом Палестинської національної адміністрації Махмудом Аббасом, Барак Обама додав, що Сполучені Штати будуть залучені до цього процесу «всією своєю вагою».

Водночас він пообіцяв, що США нададуть палестинцям пакет цивільної допомоги вартістю в 400 мільйонів доларів.

Обама також назвав ситуацію в Смузі Гази «нестерпною» і закликав Ізраїль знайти вирішення в справі блокади цієї частини палестинських територій.

Аббас, зі свого боку, заявив про необхідність зняти «облогу», яку, за його словами, влаштував палестинцям Ізраїль.

Обама також закликав Ізраїль виконати вимоги ООН при розслідуванні інциденту з загибеллю 9 пропалестинських активістів, коли Ізраїль перепинив морський конвой, що намагався прорвати блокаду Смуги Гази.

Раніше Рада Безпеки висунула вимогу провести ретельне незалежне розслідування інциденту, але пропозиція домагатися, щоб це розслідування було міжнародне, не пройшла. Пізніше Державний департамент США заявив, що розслідування мало б бути міжнародне.

Ізраїль заявляє, що блокада Смуги Гази необхідна, щоб не допустити потрапляння зброї до рук владного в ній радикального антиізраїльського руху «Хамас», і наполягає на доставці туди гуманітарних вантажів через територію Ізраїлю для контролю їхнього вмісту.
XS
SM
MD
LG