Доступність посилання

ТОП новини

Рада Безпеки схвалила нові санкції проти Ірану


Рада Безпеки ООН схвалила в середу вже четвертий пакет санкцій стосовно Ірану через ядерну програму цієї країни.

Із 15 членів Ради 12 були за, серед них і всі п’ять постійних членів із правом вето – США, Росія, Китай, Франція і Британія. Ліван утримався. Проти були Туреччина й Бразилія, які раніше задля підтримки Ірану домовлялися про новий спосіб обміну іранського урану на готове ядерне паливо.

Резолюція, що має на меті зупинити ядерну програму Ірану, яка може вести до створення ядерної зброї, серед іншого, передбачає дозвіл усім державам перехоплювати судна з підозрілими вантажами для Ірану, а також заборону на продаж Тегеранові військових вертольотів і танків.

Відразу після голосування посол США в ООН Сюзан Райс заявила, що таким чином Рада Безпеки «дала рішучу відповідь на серйозну загрозу міжнародному мирові й безпеці, що її становить відмова Ірану виконати свої зобов’язання за Договором про непоширення ядерної зброї».

За її словами, влада Ірану тим, що не припинила збагачення урану та іншу діяльність із ядерними матеріалами, «очевидно і свідомо порушила» свої міжнародні зобов’язання і попередні резолюції Ради Безпеки всупереч вимогам міжнародної спільноти.

Із іранського боку посол цієї країни в МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє заявив, що Іран, незважаючи ні на які санкції, продовжуватиме свою програму збагачення урану.

Президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад іще напередодні голосування заявляв у вівторок, що в разі, якщо нові санкції ухвалять, Тегеран припинить будь-які переговори про свою ядерну програму.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися створити ядерну зброю. У лютому таку можливість уперше підтвердило й Міжнародне агентство з атомної енергії.

Іран заперечує звинувачення й заявляє, що будь-що доможеться свого права на мирний атом, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає.
XS
SM
MD
LG