Доступність посилання

ТОП новини

У світі вітають і критикують санкції проти Ірану


Президент США Барак Обама заявив у середу, що найсуворіші досі санкції Ради Безпеки ООН стосовно Ірану через ядерну програму цієї країни є «однозначним сигналом».

При цьому він звернув увагу, що нові санкції «не зачиняють двері дипломатії, й Іран далі має можливість стати на інший, кращий шлях».

Координатор зовнішньої політики ЄС Катрін Аштон теж наголосила, що резолюція Ради Безпеки ООН «залишає відчинені двері для подальшої взаємодії» світової спільноти й Ірану.

Міністерство закордонних справ Ізраїлю привітало рішення про санкції як «важливий крок», але додало, що самих по собі цих санкцій «недостатньо» й потрібні ще рішучіші кроки.

Натомість у Туреччині, яка голосувала в Раді Безпеки проти санкцій, МЗС висловило занепокоєння, що нові санкції зашкодять дипломатичним зусиллям, що мають на меті припинити протистояння Ірану й світової спільноти через ядерну програму Тегерана.

А президент Ірану Махмуд Ахмадінеджад, який перебував у середу в таджицькому Душанбе, назвав нові санкції «сміттям» і заявив, що вони «не мають жодного значення для іранського народу».

Рада Безпеки ООН схвалила в середу вже четвертий пакет санкцій стосовно Ірану через ядерну програму цієї країни.

У світі непокояться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерну програму може намагатися створити ядерну зброю. У лютому таку можливість уперше підтвердило й Міжнародне агентство з атомної енергії.

Іран заперечує звинувачення й заявляє, що попри будь-які санкції доможеться свого права на мирний атом, але доказів суто мирного характеру своєї ядерної програми не надає.
XS
SM
MD
LG