Доступність посилання

ТОП новини

Карпачова ініціює створення ради по боротьбі з піратством


Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова звернулася з поданням до Президента України Віктора Януковича щодо створення Міжвідомчої координаційної ради з питань боротьби з піратством та унеможливлення потрапляння у полон українських моряків.

До складу такої ради, за словами Карпачової, повинні увійти фахівці, які мають відповідний досвід з даного напряму роботи, зокрема Служби зовнішньої розвідки, Служби безпеки України, Головного управління розвідки Міністерства оборони, центральних органів виконавчої влади, у тому числі: Міністерства закордонних справ, Міністерства праці і соціальної політики, Міністерства транспорту, представники Уповноваженого з прав людини, профспілок моряків.

Як повідомили у прес-службі Омбудсмана, лише у 2008-2010 роках здійснювалися провадження щодо порушення прав членів екіпажів майже півсотні суден, з яких 15 були захоплені піратами, у полоні перебували 133 українських моряки.

У сутичках з піратами загинули електрозварник судна «Марафон» Сергій Вартенков і старший помічник судна Cancale Star Олексій Фролін. 39 членів екіпажів 7 суден загинули або зникли безвісти. Затонуло три українських судна. 17 екіпажів суден постраждали внаслідок недобросовісної діяльності судновласників, 8 екіпажів потребували правового захисту у зв’язку з проблемами у відносинах з правоохоронними органами інших країн, мовиться в заяві.

Залишаються у піратському полоні судна Asian Glory, Marida Marguerite і «Фрігія», серед членів екіпажів яких 13 українців, наголосила Карпачова у поданні Президенту.
XS
SM
MD
LG