Доступність посилання

ТОП новини

На Луганщині знайшли масове поховання радянських військовополонених


На місці розкопок. Фото: Олександр Гізай, пошукова організація «Каскад»
На місці розкопок. Фото: Олександр Гізай, пошукова організація «Каскад»

Луганськ – У Луганській області члени однієї з військово-патріотичних організацій натрапили на останки 55 червоноармійців, які загинули під час Другої світової війни. Є припущення, що на місці колишнього німецького табору може бути поховано до двох тисяч невідомих солдатів.

Останки 55 солдатів Червоної армії виявили члени пошукової організації «Каскад». Роботи каскадівці провели у районі села Діброва Міловського району. У 1942 році поблизу села був табір військовополонених.

На невеликій площі у 20 квадратних метрів пошуковці відкопали сім одиночних і братських поховань. Але площа цього невідомого кладовища може виявитися значно більшою.

«Місцеві жителі кажуть, що там може бути поховано понад тисячу осіб. Звучить цифра і 1200, і 1900. Тобто, поховання там серйозне», – каже керівник організації «Каскад» Олександр Гізай.

Як поводилися з радянськими солдатами, свідчать їхні кістки

Полонені працювали на будівництві залізниці. Охороняли табір, за словами місцевих жителів, в основному поліцаї з російськомовного населення.

У знайдених скелетів поламані щелепи і ребра. Це свідчить про те, що ув’язнених жорстоко били, вважають пошуковці.

«Сім чоловік, яких я виймав останніх із поховання, у чотирьох були зламані нижні щелепи. У багатьох трапляються зламані ребра, грудні клітини. Я вважаю, що їх били палицями, можливо, прикладами, але їх били дуже сильно – це факт», – розповідає Олександр Гізай.

На одного безвісти зниклого стало менше

Під час ексгумації каскадівці знайшли натільні хрестики, довоєнні монети, ґудзики з зірками. З 55 солдатів ідентифікувати вдалося лише одного за так званим медальйоном – капсулою, в якій були дані про бійця.

Ним виявився уродженець міста Золотоноші Черкаської області. «Каскад» зв’язався з онуком солдата, він обіцяв приїхати на перепоховання свого діда.

Як зазначають пошуковці, дуже часто їм складно встановити прізвище загиблого. Носити капсулу зі своїми даними радянські солдати вважали поганою прикметою.

А з 1943 року були запроваджені червоноармійські книжки, які до нашого часу в землі майже не зберігаються. Німці у цьому плані були дисциплінованіші, до того ж у них були залізні жетони.

Роботу з пошуку останків радянських воїнів поблизу села Діброва «Каскад» планує продовжити від 20 червня. Зараз члени організації збирають на це гроші. Фінансової підтримки на таку справу ані від чиновників, ані від бізнесменів, до яких пошуковці постійно звертаються, практично немає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG