Доступність посилання

ТОП новини

Посол Росії розповів про кредит Україні, обхідні газогони і «єдиний народ»


Посол Росії Михайло Зурабов
Посол Росії Михайло Зурабов

Київ – Співпраця в галузі авіабудування, обхідні газопроводи, списки персон нон-ґрата та історична спадщина. Про все це йшлося на прес-конференції, яку провів у п’ятницю російський посол в Україні Михайло Зурабов із нагоди Дня Росії.

За словами посла, Російська Федерація задоволена новим етапом в українсько-російських відносинах.

«Харківські домовленості», у певному сенсі, дали Україні можливість ухвалити збалансований бюджет, підійти до переговорів із міжнародними фінансовими організаціями. Багато ще треба зробити, але те, що ми вже зробили за останні чотири місяці, є обнадійливим», – зазначив він.

Схвально посол відгукнувся і про внутрішньополітичну ситуацію в Україні. Він назвав унікальним те, що Президент, парламент та уряд працюють в унісон.

Про російські кредити без драматизму

Посол фактично підтвердив інформацію про те, що уряд України отримав від одного з російських банків кредит. За його словами, кредит видано на півроку. З огляду на те, що в пресі з’явилися критичні коментарі щодо умов кредиту у два мільярди американських доларів, Михайло Зурабов закликав не драматизувати ситуацію.

«Я не бачу в цьому рішенні якогось прихованого драматизму, – зазначив він. – Це абсолютно нормальна практика. Те, що цей кредит, наскільки мені відомо, надав «Зовнішторгбанк» – це теж цілком нормально».

Головним акціонером «Зовнішторгбанку» (ВТБ) із часткою 85,5 відсотків є уряд Російської Федерації.

Газопровід в обхід України – вся справа в конкуренції

Посол підтвердив велику зацікавленість Росії у поглибленні співпраці в галузі авіабудування. Навіть, якщо процеси інтеграції буде загальмовано.

«Україна отримала можливість проаналізувати всі аспекти співпраці з Росією і євроінтеграцію, – каже Михайло Зурабов. – Певний час для переосмислення позицій знадобиться. Тому такої динаміки, яка була продемонстрована в період перед «харківськими домовленостями», очікувати не варто».

Відповідаючи на запитання про будівництво нових газопроводів в обхід України, посол відзначив, що це зумовлено насамперед підвищеною конкуренцією на газовому ринку і не скеровано проти України.

Про «делікатний» тон переговорів і персон нон-ґрата

Михайло Зурабов заперечив інформацію про тиск Росії на Україну під час переговорів. За його словами, «ступінь делікатності на переговорах надзвичайно висока».

Відповідаючи на запитання про чорні списки громадян, яким заборонено в’їзд на територію України та Росії, посол зазначив, що ці списки стануть значно меншими, але нажаль найближчим часом повністю не зникнуть.

Про Голодомор і українську мову

Звертаючись до журналістів, посол, зокрема, наголосив на важливості не лише економічного, але й духовного розвитку Росії, становленні історичної пам’яті. За його словами, в Росії позитивно сприйняли заяву Віктора Януковича на засіданні ПАРЄ, що великий голод 1932-1933 років був загальною трагедією народів Радянського Союзу. Михайло Зурабов солідарний з такою точкою зору.

«Я не вважаю те, що відбулося в Україні, чимось особливим, – каже він. – Це загальна трагедія. Ми завжди дотримувалися цієї точки зору. Це не була якась вибіркова політика. Це була достатньо жахлива, безцеремонна політика у відношенні до свого народу».

За словами Михайла Зурабова, на темі голоду хотіли посварити два народи, які, на його думку, є одним. «Я глибоко впевнений у тому, що ми не лише братські народи, а ми є єдиним народом, зі своїми нюансами і особливостями», – зауважив дипломат.

Також Михайло Зурабов повідомив, що йому дуже цікаво вчити українську мову. За словами посла, українська дається йому легко і зараз він уже розуміє все з того, що йому кажуть. У цьому контексті посол похвалив поширену в Україні двомовність.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG