Доступність посилання

ТОП новини

Гуманітарна ситуація на півдні Киргизстану критична – Червоний Хрест


Міжнародний комітет Червоного Хреста назвав «критичною» гуманітарну ситуацію на півдні Киргизстану, де вже кілька днів відбуваються вбивства і зіткнення на етнічному ґрунті між киргизькими та узбецькими групами.

Росія відправила щонайменше 150 десантників для захисту персоналу та обладнання своєї авіабази в Канті на півночі Киргизстану. Водночас Москва поки що не має планів розміщення російських військ для допомоги в стабілізації ситуації на півдні країни.

Міністерство охорони здоров’я Киргизстану повідомило, що кількість жертв заворушень становить щонайменше 113 осіб – 92 людини загинули в Ошській, ще 21 – в Джалал-Абадській областях. Понад 1 тисяча 400 осіб поранені.

Десятки тисяч представників узбецької меншини змушені були залишити свої домівки, щоб уникнути нападів із боку бандитів.

Правозахисники стверджують, що дії киргизької влади і сил безпеки були недостатньо рішучими для припинення насильства.

Міжнародний комітет Червоного Хреста у письмовій заяві підтверджує ці дані. За словами представників цієї організації на півдні Киргизстану, влада «повністю пригнічена, так само, як і рятувальні служби».

Працівники Червоного Хреста в Оші на власні очі бачили поховання на міському цвинтарі близько ста осіб без належної ідентифікації загиблих.
XS
SM
MD
LG