Доступність посилання

ТОП новини

Азаров: переговори з МВФ складні через втрату довіри Фонду до влади України


Переговори України з Міжнародним валютним фондом про початок нової програми затягуються через втрату довіри Фонду до Києва, викликаної невиконанням колишнім керівництвом країни своїх обіцянок, заявляє прем’єр Микола Азаров.

«Жодну з умов попередньої програми, яку уклав попередній уряд і Президент, не було виконано. А гроші надходили ... І МВФ втратив довіру до влади Україні і уряду, і в цьому основна складність переговорів», – сказав Азаров в ефірі програмі «Іспит влади» на «Першому національному» в понеділок.

За його словами, уряд, зокрема, намагається довести реалістичність закладеного в держбюджет-2010 дефіциту 5,3% валового внутрішнього продукту та своє прагнення утримати дефіцит у цих межах, зазначаючи, що за підсумками п’яти місяців дефіцит становив 1,4% ВВП.

Прем’єр наголосив, що програму співпраці з МВФ, за якою Україна в 2008-2009 роках отримала близько 11 мільярдів доларів, припинили восени минулого року, а наразі триває робота над новою програмою з новими умовами. За його словами, вимоги МВФ є розумними, і уряд сам поділяє такі позиції, зокрема, про необхідність обмежити дефіцит бюджету і Пенсійного фонду, вивести «Нафтогаз України» на прибуткову роботу і привести тарифи у відповідність із собівартістю.

Азаров також висловив оптимізм щодо перспектив затвердження нової програми, незважаючи на складність переговорів з МВФ.

Новий уряд України розраховує отримати від МВФ протягом найближчих двох з половиною років 19-20 мільярдів доларів у рамках нової програми співпраці.

Місія Фонду має розпочати роботу в Україні 21 червня для відпрацювання проекту нової програми співпраці. Такої домовленості досягли минулого тижня за підсумками візиту до Києва заступника директора Європейського департаменту МВФ Паула Томсена і голови місії МВФ в Україні Таноса Арванітіса.
XS
SM
MD
LG