Доступність посилання

ТОП новини

Польща наполягає на виведенні військ НАТО з Афганістану


Польща має намір ініціювати створення плану виведення військ НАТО з Афганістану. Як передає з Варшави кореспондент Радіо Свобода, про це одностайно заявили виконувач обов’язки президента Польщі Броніслав Коморовський та прем ’єр-міністр Дональд Туск.

«Польща буде намагатися дуже серйозно ставити це питання на найближчому саміті НАТО в Лісабоні, щоб разом із союзниками виробити план якомога швидшого завершення цієї інтервенції. Поляки мають право очікувати від майбутнього президента, від уряду активних дій у цьому напрямку, і я беру на себе таке зобов’язання », – заявив Туск.

Заяви керівників Польщі з’явилися відразу ж після загибелі в Афганістані вже 17-го польського вояка. Опозиція звинувачує правлячу партію у використанні афганського питання у виборчій кампанії. Президентські вибори в Польщі відбудуться 20 червня.

Уряд Дональда Туска вже вивів польські війська з Іраку, що відповідало настроям більшості поляків. Близько 70 відсотків жителів Польщі не підтримує і військову місію в Афганістані. Там у даний час перебувають 2600 польських вояків.

Союз НАТО здійснює в Афганістані командування багатонаціональними Міжнародними силами сприяння безпеці (ISAF), які перебувають там за мандатом Ради Безпеки ООН і в яких беруть участь 45 країн – 28 членів НАТО і ще 17 країн із-поза меж Північноатлантичного союзу. Їхня загальна чисельність становить нині майже 120 тисяч осіб.
XS
SM
MD
LG