Доступність посилання

ТОП новини

Робоча група з питань судової реформи є «ширмою» – представник ВСУ


Керівник служби голови Верховного Суду України Микола Мельник заявляє, що робоча група з питань судової реформи, до якої він входив, була «ширмою для громадськості».

«До моменту появи законопроекту (про судоустрій), ніхто з більшості членів робочої групи не знав, хто це робить, як це робиться, хто ухвалює рішення. Більше того, на останнє засідання робочої групи багатьох членів групи, в тому числі й мене та інших представників Верховного суду не запросили. Це було те засідання, на якому Президент уже представляв законопроект. Як потім пояснили, це було засідання в урізаному складі, але я зрозумів по-іншому: організатори цього останнього засідання робочої групи не хотіли, щоб на засіданні були ті, хто висловить альтернативну позицію, хто донесе до Президента точку зору, яка не збігається із законопроектом», – сказав представник ВСУ в ефірі Радіо Свобода.

Мельник назвав законопроект про судоустрій «кулуарним» і «втаємниченим». «Робоча група була значною мірою ширмою для громадськості: нібито робоча група працює, там є доктори, кандидати, представники суддівства, а насправді це робилося кількома людьми, які визначали концепцію і зміст цього законопроекту… Мета була: зробити швидко і зробити по-своєму», – заявив керівник служби голови Верховного Суду.

Верховна Рада України ухвалила президентський проект закону «Про судоустрій і статус суддів» у першому читанні 3 червня. Цей документ передбачає створення Вищого спеціалізованого суду України для розгляду цивільних і кримінальних справ, зменшення кількості суддів Верховного суду України, обмеження функцій ВСУ, ліквідацію військових судів, обов’язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково.

БЮТ наполягає, щоб цей законопроект розглянула «Венеціанська комісія» і дала свій висновок до нього до того, як його розглядатимуть у другому читанні.
XS
SM
MD
LG