Доступність посилання

ТОП новини

Обама: подолати екологічну катастрофу у Мексиканській затоці


Барак Обама виступив зі зверненням до народу через катастрофу в Мексиканській затоці
Барак Обама виступив зі зверненням до народу через катастрофу в Мексиканській затоці

Нью-Йорк – Президент США Барак Обама пропонує план боротьби з екологічною кризою у Мексиканській затоці у зв’язку з виливом нафти. Практично вже два місяці після вибуху нафтовидобувної платформи зі свердловини на дні затоки витікає в океан нафта. Вилив цей вважають найбільшим в історії Сполучених Штатів.

Барак Обама виклав свій план у телевізійному зверненні до народу. Президент США змалював всеохопну програму подолання кризи, відновлення довкілля і компенсації втрат.

Обама ставить перед британською нафтовою компанією British Petroleum, на свердловині якої сталася аварія, вимогу різко збільшити кількість нафти, що її відпомповують до танкерів із місця виливу на глибині півтора кілометра, і гранично прискорити рятувальні роботи.

«Оскільки ніколи досі не було виливу нафти такого обсягу й на такій глибині, перекриття його сягає меж людської технології… Ми зібрали команду з найкращих науковців та інженерів на чолі зі Стівеном Чу. Це фізик, нобелівський лауреат, наш міністр енергетики. Ми скерували компанію British Petroleum, щоб вона мобілізувала додаткове обладнання й технологію. У наступні дні й тижні ці зусилля повинні дозволити перекрити 90 відсотків виливу нафти з тим, щоб пізніше зупинити вилив цілком», – заявив Обама.

Луїзіанці невдоволені діями і нафтовиків, і влади

Криза ця не лише екологічна, а й економічна. Втрачено десятки тисяч робочих місць, пов’язаних із видобутком і обробкою морепродуктів, зі згортанням туризму, де нафта вже сягнула пляжів Луїзіани, Алабами і навіть Флориди. У Луїзіані готелі на узбережжі стоять порожні, бо хто ж купатиметься у воді, забрудненій нафтою.

Президент вирішив перебрати від British Petroleum процес грошового відшкодування тим, чий бізнес фактично зруйновано. Обама вимагає, щоб нафтова компанія, яка торік отримала понад 17 мільярдів доларів прибутку, цього року не виплачувала дивидендів своїм акціонерам, а надала гроші на компенсацію тим, хто зазнав збитків. При цьому розподіляти відшкодування мають незалежні установи.

Перше телевізійне звернення за півтора року на посаді

Оглядачі занотовують, що це вперше за півтора року у Білому домі президент виступив із формальним зверненням до народу і що він робить це після кількаденної поїздки по південних штатах, які потерпають від екологічної катастрофи.

За словами президента, «ми збирали факти, розповіді з тим, щоб мати абсолютно чітке розуміння того, що ми можемо пред’явити компанії British Petroleum вимогу відшкодувати втрати окремих осіб і бізнесів і задовольнити їх швидко й справедливо».

«Я певен, що ми зможемо відновити узбережжя Мексиканської затоки до становища ліпшого, ніж було до (виливу нафти)», – заявив він.

«Вилив нафти – не остання криза, що стоїть перед Америкою… Ми напевне матимемо їх знову. Але нам допомагає те, що нам завжди допомагає – мужність, настирність і вперта віра в те, що кращі часи попереду. Ми молимося за цю мужність», – сказав Барак Обама.

Звернення президента транслювали всі провідні телеканали США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG