Доступність посилання

ТОП новини

Льовочкін: Адміністрація не втручатиметься в справу з «РосУкрЕнерго»


Адміністрація Президента України не буде втручатися в розслідування справи щодо завдання шкоди Україні за рішенням Стокгольмського арбітражу щодо позову «РосУкрЕнерго». Про це заявив глава АП Сергій Льовочкін під час зустрічі з журналістами.

«У мене немає функції підміняти слідчі органи, більше того, я намагаюся не втручатися в їхню роботу», – сказав Льовочкін.

За його словами, зараз уряд має займатися знаходженням оптимального шляху вирішення цієї проблеми. «Тут я бачу два напрямки: перше – намагатися домовитися мінімізувати затрати, другий шлях – це оскаржувати нинішнє рішення. Не можу сказати, який із цих шляхів кращий. Але в нас є однозначна політична позиція – мінімізувати втрати держави Україна», – наголосив голова Адміністрації.

Водночас, він заявив, що згоден із тим, що «за те, що ми потрапили в таку ситуацію, хтось має відповідати. Мають відповідати ті, хто державу поставив у таку ситуацію. І на це питання дасть відповідь слідство».

На запитання журналістів, чи притягнуть до відповідальності заступника глави Адміністрації Президента Андрія Портнова, – адже він, будучи депутатом від БЮТ, надавав юридичну підтримку й розробляв схему відчуження 11 мільярдів кубів газу від РУЕ на користь «Нафтогазу України», – Льовочкін відповів: «Це – домисли про те, що Портнов будував такі схеми. І це справа слідства – розібратися: хто розробляв цю схему і хто її реалізовував. Портнов сам до мене не підходив і не говорив, що він щось там розробляв».

«Але я думаю, що у керівництві НАК не працювали камікадзе, які виконували таку роботу без якихось директив», – заявив глава Адміністрації Президента.

2009 року «Нафтогаз України» вилучив у «РосУкрЕнерго» 11 мільярдів кубометрів газу в рамках домовленості з «Газпромом». «РосУкрЕнерго» не погодилася з цим рішенням і подала позов до Стокгольмського арбітражу.

Суд зобов’язав «Нафтогаз» повернути швейцарському газотрейдеру цей обсяг газу, а також передати компанії 1,1 мільярда кубометрів як компенсацію.

Нещодавно в інтерв’ю «Українській правді» глава СБУ Валерій Хорошковський повідомив, що Служба безпеки порушила кримінальну справу за фактом нанесення збитків державі Україна у зв’язку з рішенням Стокгольмського арбітражу за позовом «РосУкрЕнерго».


XS
SM
MD
LG