Доступність посилання

ТОП новини

Три страхи української влади Януковича (світова преса)


Прага – Світова преса висловлює серйозні сумніви у наявності справжніх реформістських намірів у нинішньої влади Президента Віктора Януковича. Експерти називають кілька причин небажання Києва йти на серйозні реформи: страх перед втратою популярності у свої виборців напередодні неминучих виборів, страх перед Росією, яка не хоче справжніх реформ в Україні і намагається захопити ключові галузі української економіки, та страх української влади перед своїми спонсорами серед олігархів, котрим справжні реформи завадили б отримувати надприбутки. Оглядачі також інформують про ймовірність дострокових парламентських виборів в Україні та про безперспективність визначення, у разі завершення прокуратурою в Києві справи Гонгадзе, справжніх замовників убивства цього журналіста майже 10 років тому.

Американське аналітичне видання Jamestown.org опублікувало матеріал Павла Кордубана про намагання влади Януковича імітувати реформи в Україні, щоб переконати МВФ у необхідності кредитування українського уряду. Тут ідеться про те, що план реформ, який презентував Президент Янукович 3 червня у Києві, допомагали розробляти міжнародні експерти, але цей документ призначений лише для того, щоб справити враження на МВФ, у котрого команда Януковича просить багатомільярдні суми. Автор аналізу наголошує, що все ж МВФ має сумніви щодо честолюбства нинішніх владних українських реформаторів. Зовні все нібито виглядає гарно – лібералізація, скасування держконтролю, європеїзація. Але вже при першому прискіпливішому погляді експертів виходить, що навіть у такому співвідношенні, як цей план і бюджет 2010 року випливає серйозна невідповідність. Бо, на думку серйозних експертів, справжній дефіцит за цей рік може сягнути 16 відсотків, а план обіцяє всього трохи більше, ніж 5. Тому представник МВФ у Києві Макс Алієр відразу ж звернув на це увагу української влади. Президент Янукович лише обіцяє координувати справи бюджету та економічної політики з МВФ, але цього не достатньо для отримання нового кредиту. Автор матеріалу з «Джеймзтаун Фаундейшен» наголошує, що нинішня влада в Києві має кілька страхів перед реформами – це страх втрати популярності перед виборцями, страх перед Росією, котра й без реформ прагне будь-що захопити всі привабливі українські активи і страх влади Януковича перед його спонсорами – українськими олігархами, яким реформи зашкодили б у надприбутках. Павел Кордубан попереджає, що у разі відмови МВФ фінансувати Україну, це стало б червоним світлом для західних кредиторів та інвесторів, а Росія вже готова заповнити цю українську нішу, щоб скористатися ситуацією у геополітичній, довгостроковій перспективі.

Російська «Нєзавісімая газета» звертає увагу на те, що чи не всі політичні сили в Україні повели мову сьогодні про дострокові парламентські вибори. Автор статті Тетяна Івженко зауважує, що Партія регіонів наштовхується на все більше конфліктних ситуацій зі своїми союзниками – комуністами, блоком Литвина. Газета цитує віце-прем’єра українського уряду Сергія Тігіпка, котрий не сумнівається у неминучості дострокових парламентських виборів, оскільки всі формати правлячої коаліції, котрі можна створити у нинішній Верховній Раді, виявляються неоднорідними і нестійкими.

Польська «Жечпосполіта» інформує про заяву української Генеральної прокуратури щодо планованого завершення кримінальної справи про вбивство у вересні 2000 року українського журналіста Георгія Гонгадзе. Польське видання зауважує, що не зважаючи на співпрацю одного з головних виконавців, генерала міліції Олексій Пукача, зі слідством, все ж організатори вбивства Гонгадзе залишаються невідомими суспільству. А один із звинувачуваних у замовленні вбивства, тодішній Президент України Леонід Кучма, категорично заперечив свою причетність до цього.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG