Доступність посилання

ТОП новини

Урядова пенсійна реформа може забуксувати


Київ – Пенсійний вік жінок, починаючи з 2012 року, підвищуватиметься на півроку і в 2021 році становитиме 60 років. Це дорівнює пенсійному вікові чоловіків. Про це йдеться в планах підвищення пенсійного віку, яке оприлюднило Міністерство праці та соціальної політики. Між тим, голосування за відповідний законопроект може стати першим серйозним випробуванням коаліції на міцність. Адже комуністи кажуть, що не голосуватимуть за підвищення пенсійного віку, а в Блоці Литвина ще не визначилися.

Мінпраці пропонує підвищувати пенсійний вік двома шляхами. Перший – це поступове вирівнювання пенсійного віку жінок та чоловіків. У 2012 році передбачається розпочати підвищення пенсійного віку для жінок через щорічне його збільшення на 6 місяців – до досягнення 60 років. Так, у 2012 році пенсійний вік для жінок становитиме 55 з половиною років, а в 2013-му – вже 56 років. Таким чином, у 2021 році пенсійний вік для жінок досягне 60 років і зрівняється з пенсійним віком чоловіків.

У довгостроковій перспективі пенсійний вік планується збільшити до 65 років. Проте це стосуватиметься лише тих громадян, яким у 2012 році буде менше 35 років. Бо для переходу на нові пенсійні правила, за оцінками фахівців Мінпраці, знадобиться 30 років.

Ці ініціативи відповідають рекомендаціям Світового банку, який радив Україні підвищувати пенсійний вік для жінок на півроку впродовж 10 років.

Комуністи проти, а в Литвина – вагаються між програмою і Європою

Між тим, лідер Компартії Петро Симоненко каже, що фракція КПУ не голосуватиме за підвищення пенсійного віку.

«Цього підтримувати не будемо, – каже він. – Те, що жінка іде на пенсію раніше, то це повага була в радянському суспільстві до жінки. Ми розглянемо, якщо такі пропозиції будуть у Верховній Раді, і обов’язково висловимо конкретно до змісту свої зауваження».

Поки що не визначилися щодо підвищення пенсійного віку і в Блоці Литвина. «У нас у програмі записано зовсім інше, – зауважує депутат Сергій Гриневецький. – Як, до речі, і в програмах інших політичних сил, які представлені у Верховній Раді. Залишити все так, як є – що стосується віку. Скоріш за все, це один із варіантів для того, щоб досягти компромісу з Міжнародним валютним фондом».

Проте в Блоці Литвина є й інші аргументи. «Якщо подивитися, які пріоритети ставить перед собою Євросоюз, куди ми намагаємося йти, то сьогодні в Європі всі говорять про підвищення пенсійного віку», – зазначає Сергій Гриневецький.

Опозиція голосів не дасть

Депутат-нашоукраїнець Володимир В’язівський вважає, що підвищувати пенсійний вік до європейських показників треба лише за умов, коли тривалість життя відповідатиме європейській. У 2009 році середня тривалість життя в Україні становила 68 років (у жінок – 74, у чоловіків – 62,3), тоді як у Європі – 79 років.

Проти підвищення пенсійного віку налаштована фракція БЮТ. За словами лідера БЮТ Юлії Тимошенко, підвищуючи пенсійний вік, «влада перекладає складнощі подолання кризи на плечі простих громадян».

Сьогодні в коаліції 250 депутатів, із яких 27 належать до фракції Компартії. Відтак якщо комуністи не голосуватимуть за підвищення пенсійного віку, то для результативного голосування не вистачатиме 3 голоси. Від того, чи знайдуть регіонали заміну голосам комуністів, залежатиме подальше просування пенсійної реформи в Україні.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG