Доступність посилання

ТОП новини

Перший офіційний візит нового керівника МЗС України в регіон Балтії – до Литви


Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко зустрівся з Міністром закордонних справ Литви Аудронюсом Ажубалісом, 17 червня 2010 року
Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко зустрівся з Міністром закордонних справ Литви Аудронюсом Ажубалісом, 17 червня 2010 року

Рига – Сьогодні розпочався дводенний офіційний візит міністра закордонних справ України Костянтина Грищенка до Литви. У рамках візиту відбулося перше засідання Ради міністрів закордонних справ України та Литви. Керівники українського та литовського зовнішньополітичних відомств обмінялися нотами щодо набуття чинності угоди про безкоштовні довготермінові національні візи для поїздок громадян України до Литви.

Литва стала пріоритетною країною першого візиту керівника зовнішньополітичного відомства України Костянтина Грищенка до Балтійського регіону.

«Між Україною та Литвою на протязі останніх років розгортаються досить тісні стосунки і цим візитом буде підтверджено намір української сторони далі розвивати тісне співробітництво з Литовською Республікою, яке розглядаємо, як стратегічне партнерство між двома країнами», – зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода посол України в Литві Ігор Прокопчук

У перебігу візиту заплановані зустрічі Костянтина Грищенка з Президентом Литви Далею Ґрібаускайте, прем’єр-міністром Андрюсом Кубілюсом, головою Сейму Іреною Дягутене.

Новий формат двосторонньої співпраці


Сьогодні відбулася зустріч керівника українського зовнішньополітичного відомства та його литовського колеги Аудронюса Ажубаліса. Міністри взяли участь у першому спільному засіданні Ради міністрів закордонних справ України та Литви. Це новий перспективний формат двосторонньої співпраці між Україною та Литвою, каже Ігор Прокопчук.

«Ми вважаємо, що ця Рада стане важливим інструментом для розгляду широкого кола питань співпраці між двома країнами, обговорення та визначення пріоритетних напрямків нашого співробітництва», – зауважив посол України в Литві

Сторони обговорили інтеграцію України в ЄС та участь в ініціативі «Східного партнерства», двосторонні політичні та економічні зв’язки, співпрацю у сфері транспорту та енергетики, питання регіонального співробітництва.

Набуває чинності угода про безкоштовні довготермінові національні візи

Міністри підписали спільну заяву про європейську інтеграцію України та обмінялися нотами щодо набуття чинності, підписаної під час минулорічного візиту президента Литви Далі Грібаускайте до України, угоди про тарифи консульського збору.

«За цією угодою, яка набуває чинності, громадяни двох країн звільняються від сплати за оформлення національних довготермінових віз. Таким чином ці візи видаватимуть безкоштовно. Треба тільки чітко розуміти, що мова йде саме про національні довгострокові візи, тобто ті, що понад 90 днів. Фактично, це візи, які отримують особи, що їдуть із метою працевлаштування або з метою навчання на досить тривалий період до одного року», – зазначив посол України в Литві.

Візит керівника українського МЗС є також підготовчим етапом організації офіційного візиту до Литви президента України Віктора Януковича, що має відбутися наприкінці року, та проведення в рамках цього візиту чергового засідання Ради президентів України і Литви.

Українських дітей лікуватимуть у провідному центрі кардіохірургії

У п’ятницю Костянтин Грищенко відвідає у Вільнюсі Центр кардіохірургії «Кардіоліта», який у рамках Медично-гуманітарного проекту погодився прийняти групу українських дітей для безкоштовного проведення медичного обстеження та лікування.

«Сьогодні до Вільнюса прибувають разом із батьками дві дівчинки, які мають складні хвороби серця, і їм тут буде проведено обстеження. Мова йде про те, що це буде програма, започаткована у рамках цього візиту, коли на щоквартальній основі трьох або п’ятьох дітей привозитимуть з України для проведення такого обстеження. Це буде робитися безкоштовно. Мова йде про те, що це будуть діти з малозабезпечених сімей, можливо, навіть з дитячих будинків із тим, щоб їм допомогти», – зазначив Радіо Свобода посол України в Литовській Республіці Ігор Прокопчук.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG