Доступність посилання

ТОП новини

«Ніхто нічого нікому не здає!» – глава МЗС


Костянтин Грищенко
Костянтин Грищенко

Київ – Укладені та заплановані до підписання українсько-російські угоди не призведуть до втрати Україною контролю над Керченською протокою та газотранспортною системою. Про це в п'ятницю заявив міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, виступаючи в парламенті. Опозиціонери, які ініціювали звіт міністра, кажуть, що не отримали нової інформації. Проте в словах керівника зовнішньополітичного відомства вони вловили позитивну тенденцію.

«Практичне завершення демаркації та укладення в подальшому договору про режим українсько-російського державного кордону забезпечить суверенітет територіальної цілісності та недоторканності державного кордону України, – заспокоював міністр закордонних справ опозицію. – Укладення цієї угоди жодним чином не пов'язане з переговорним процесом про розмежування, тобто делімітації Азовського та Чорного морів і Керченської протоки з Російською Федерацією».

За словами глави МЗС, на переговорах щодо встановлення морської ділянки кордону у сторін різні позиції. «Позиція Росії полягає в тому, що кордон по водному простору за часів Радянського Союзу не проводився, – зазначив міністр. – У нас є свої аргументи і докази – ми наводимо картографічні матеріали».

Коаліція задоволена демаркацією


Костянтин Грищенко також запевнив, що українська влада не збирається передати газотранспортну систему Росії. «Ніхто нічого нікому віддавати не збирається», – переконував він депутатів.

Відповідаючи на запитання, керівник зовнішньополітичного відомства зауважив, що Україні буде вигідно, якщо Росія представлятиме її інтереси у «Групі восьми» і «Групі двадцяти». Бо самотужки Україна цього зробити не може.

Костянтин Грищенко визнав, що в кількох українських об’єднань у Росії виникли труднощі. Проте, за його словами, «ми не можемо втручатися у внутрішні процеси української громади в Російській Федерації».

Представники коаліції «стабільності та реформ» залишилися наданою міністром інформацією задоволені, як і здобутками у відносинах із Росією.

«Я вважаю, що коли за 19 років підписується нарешті угода про демаркацію кордону, то це серйозне досягнення, – зауважив заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський. – Бо країна, хоч як би там її діячі танцювали, у вишиванках чи шароварах, коли в неї немає демаркованого кордону, це не суверенна країна».

Опозиція тішиться, що влада тепер обережніша

Натомість депутат-б'ютівець Андрій Шкіль зазначив, що міністр не сказав нічого нового.

«Коли йдеться про Керченську протоку, то що – міністр сказав, що не зміниться кордон? Ні! Він сказав, що юрисдикція України не зміниться на протоку. А це дві великі різниці. Тому що кордон може пройти по одній частині протоки – і вона буде в спільній експлуатації, як хоче Росія. Тому нічого нового пан Грищенко не сказав. Взагалі, було б дико почути від нього більше, ніж сказав перший віце-прем’єр Клюєв», – каже Андрій Шкіль.

Схожої думки дотримується й депутат-нашоукраїнець Руслан Князевич. «Відверто кажучи, ми почули те, що офіційно вже звучало», – зауважує він.

За словами представників фракцій БЮТ і НУНС, Костянтин Грищенко не переконав їх у рівноправності й взаємовигоді українсько-російських домовленостей. Проте опозиціонери задоволені загальною тенденцією, підтвердження якої знайшли в словах міністра: після «харківських угод», на які так гостро відреагувала опозиція, влада стала значно обережнішою.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG