Доступність посилання

ТОП новини

Те, що робить Янукович, буде дуже важко виправити (світова преса)


Прага – Чимало світових видань попереджають, що Україна, завдяки діям Президента Януковича на російському напрямку, жертвує частиною свого суверенітету і мотивує це роллю боржника перед Москвою. Приклад України показує, як, користуючись перевагою ситуації і застосовуючи тактику тиску із застосуванням політичних, енергетичних і навіть військових важелів, Росія відновлює свою сферу впливу.

Американська «Крісчен Сайенс Монітор» попереджає, що Росія досягає успіхів на теренах України, Киргизстану, Грузії і створює тут свою «сферу впливу» на сусідів. За новою риторикою Кремля про світову безпеку, «відкриті двері», «партнерство» ховається старе мислення (в якому й надалі панує «блокове» мислення), а з нього логічно витікають практичні дії. Однією з жертв цих дій є Україна. «У політиці добросусідства немає нічого поганого. Запрошувати друзів погратися у ваш двір – це абсолютно нормально, якщо вони можуть піти додому, коли забажають. І якщо це справжнє запрошення, а не залякування і не примус», – резюмує американське видання.

Оглядач Ендрю Уїлсон зазначає у статті в «Нью-Йорк Таймз», що надмірне зближення Януковича з Росією може врятувати хіба-що бізнеси Фірташа і Ахметова, які споживають майже половину російського газу і є головними спонсорами нового Президента. Але більшій частині України таке зближення з Москвою не допоможе, «і Україна мусить скоро знову звернутися до західного стола». Та Захід, на думку Уїлсона, вже багато чому навчився від 2009 року, і мав би навертати Україну до реформування газового сектору. Хоча корупція стоїть на заваді у Києві й цьому. Але найгірше, що може бути, як наголошує Уїлсон, «Янукович може рахує, що США і Європа дуже заклопотані своїми справами... та не мають часу на Східну Європу, то чому тоді не погратися в регіоналізацію та не допомогти Росії в консолідації «її» регіону». На думку оглядача «Нью-Йорк Таймз», «якщо це саме так, то цього разу досягнути, щоб український маятник знову поринув на Захід, буде набагато складніше».

Польська «Жечпосполіта» публікує висловлювання голови Комітету у закордонних справах Верховної Ради України, члена фракції БЮТ, Олега Білоруса, котрий вважає, що Медведєв та Янукович уклали в Києві таємну угоду про нібито майбутнє входження Придністров’я до складу України, а у відповідь Київ має сприяти зміцненню позицій Росії в Молдові. Тут же польська газета наводить думки молдовських та російських експертів, котрі вважають таку таємну угоду малоймовірною. Так, молдовський експерт Аркадій Барбарозьє наголошує, що в Придністров’ї більша частина громадян має молдовські паспорти і Україна з Росією до сьогодні офіційно визнавали цілісність Молдови. А російський експерт, редактор «Нової газети» Андрій Сафонов наголошує, що «Росія зовсім не зацікавлена віддавати Придністров’я Україні. Москва вважає, що має шанс тримати під контролем цілу Молдову, бо у Кремлі розраховують на перемогу незабаром на виборах у Кишиневі проросійських сил».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG