Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відкрили музей Євгена Грицяка


У селі Устя на Снятинщині сьогодні відкрили музей на честь свого земляка – одного з керівників повстання в Норильських таборах у 1953 році Євгена Грицяка, який зараз мешкає у цьому селі.

За співпрацю з молодіжною ОУН Євгена Грицяка у 1949 році засудили до смертної кари, яку замінили на 25 років ув’язнення. Звинувачення висунули попри те, що він воював на 4-му Українському фронті, був поранений і нагороджений бойовими медалями.

В тюрмах і концтаборах в Джезказґані, Норильську, Владимирській в’язниці, на Тайшетській трасі, в Іркутській в’язниці, Інті та Мордовії він перебував разом з Михайлом Сорокою, Данилом Шумуком, Юрієм Шухевичем, Володимиром Горбовим і багатьма іншими українськими політв’язнями.

У 1980 році зарубіжне видавництво «Смолоскип» видало книгу Євгена Грицяка «Короткий запис спогадів. Історія Норильського повстання». Згодом вона була перевидана, зокрема і в Росії.

В музеї зібрані матеріали з особистого архіву Грицяка, рукописи, листи, друкарська машинка, на якій він друкував свою книгу, світлини, інші матеріали про національно-визвольну боротьбу.

Знаходиться музей в приміщенні школи, з внутрішнім оформленням допомогли спонсори і сільська громада.

За словами краєзнавця Василя Харитона, музей поповнюватиметься новими матеріалами.

На відкритті і освяченні музею був присутній Євген Грицяк, його побратими, односельці, представники влади.
XS
SM
MD
LG