Доступність посилання

ТОП новини

«100 днів непрофесійності і навіть злочинів» – колишні радники екс-керівника МВС про нове керівництво


(архівна фотографія) Міліція під час акцій опозиції біля будівлі Верховної Ради, Київ, 11 травня 2010 року
(архівна фотографія) Міліція під час акцій опозиції біля будівлі Верховної Ради, Київ, 11 травня 2010 року
Київ – Колишні радники екс-міністра внутрішніх справ України зробили свої висновки про 100 днів нового очільника органів внутрішніх справ. Вони називають дії міліцейського відомства за нового керівництва непрофесійними, а подекуди й злочинними.

Екс-працівники МВС звертають увагу на порушення міліцією прав людини, проблеми щодо кадрової політики та забезпечення права громадян на мирні зібрання.

На думку ж влади, міліція вже стає на шлях підвищення професіоналізму та престижу професії.

Смерті у райвідділах і розігнані демонстрації

Колишні помічники екс-керівника МВС Юрія Луценка занепокоєні порушенням міліцією прав і свобод громадян, особливо останніми випадками у райвідділах міліції Києва, що закінчилися смертю затриманих. Також вони занепокоєні діями міліції щодо мирних демонстрацій та акцій протесту.

Екс-помічник міністра внутрішніх справ з прав людини у Харківській області, Юрій Чумак за останні три місяці констатує численні випадки безпідставного розгону міліцією мирних демонстрацій громадян. «15 травня у Харкові відбувалася така молодіжна акція «Знищимо у Харкові сміття». Що поганого у заклику знищити у Харкові сміття? Назва акції не сподобалася працівникам міліції, вони заявили, що проблем зі сміттям у Харкові не існує. Двох членів цієї акції затримали, а акцію вони фактично припинили», – зауважує екс-радник.

Обурений Юрій Чумак і діями правоохоронців під час протестів проти будівництва у центральному парку Харкова. Натомість нинішній міністр Анатолій Могильов напередодні запевнив, що міліція діяла в рамках закону. «Рішення про будівництво дороги ухвалене владою. Воно ухвалене законно, і ми повинні забезпечити виконання цієї норми закону», – наголосив Могильов.

Не оминув увагою колишній радник Юрій Чумак і події підсумків 100 днів при владі Президента Януковича. Четвертого червня «Беркут» та «Титан» під час прес-конференції Президента в «Українському домі» заблокували не чисельну акцію протесту опозиції біля стадіону «Динамо». ПанЧумак обурений, чому тоді набагато чисельніший пікет прихильників Партії регіонів підпустили до будівлі. Те саме сталося 3 червня і біля стін Палацу Україна, де виступав Віктор Янукович, нагадує Юрій Чумак. «Беркут» взяв у кільце учасників акції протесту партії «За Україну». Так само діяли правоохоронці і у Львові, під час візиту туди Президента Віктора Януковича 27 травня.

Екс-радник: нинішнє МВС є «самим данєцкім міністєрством»

Тим часом МВС ухвалює нові правила, зокрема, щоб підвищити безпеку пасажирів на залізничному транспорті. Згідно з цим документом, підрозділи міліції можуть постійно контролювати іноземців та перевіряти їхні документи. На думку оглядачів, таким чином міліція зможе вимагати документи у будь-якої людини, яка ззовні нагадує іноземця.

Наразі екс-радники Юрія Луценка не бачать позитивних тенденцій у протидії злочинності. За словами Катерини Левченко, колишнього радника міністра з прав людини та гендерних питань, за останні три місяці злочинність Україні зросла майже на третину. На її думку, шляхом реєстрації більшої кількості заяв громадян про злочинні прояви, міліція лише посилює облікову дисципліну, а це насправді просто паперова тяганина, а не реальна робота. Також на думку Катерини Левченко, кадрова політика нового керівництва МВС провадиться не за принципом професійності, а за регіональною ознакою.

«Йде абсолютно таємна, непрозора, не фахова, непрофесійна зміна у кадровій політиці. Якщо проводити регіональний аналіз кадрових змін, то вчора на одному сайті я побачила матеріал, що «самоє донецкоє міністєрство» – це міністерство внутрішніх справ України», – зауважує полковник у відставці Катерина Левченко.

Натомість радник міністра внутрішніх справ Костянтин Стогній раніше запевнював, що із загальної кількості новопризначених керівників обласних управлінь міліції вихідців із Донецького регіону лише 7 відсотків.

Ті, що перебували у розшуку, нині підвищують престиж професії міліціонера?

Голова Адміністрації президента Сергій Льовочкін визнає, що є факти, які свідчать, про протиправні дії міліції. Але він вірить у те, що органи внутрішніх справ будуть нарощувати свою професійність. «Ми повинні підсилювати роботу по взаємодії з правоохоронними органами, аби наші служби були більш професіональні. Паралельно ми ведемо роботу над кращим фінансуванням, над престижем професії, і по соціальному захисту працівників міліції. Це весь комплекс, який повинен привести до покращення якості тих послуг, які вони надають суспільству», – наголосив голова Адміністрації Президента

Втім, колишні радники екс-міністра внутрішніх справ не розуміють, як нова влада буде підвищувати престиж професії міліціонера, якщо бюджет України на 2010 рік, взагалі не передбачає будівництва чи придбання житла для працівників міліції.

Крім того, за словами колишніх працівників міністерства, низка нових керівників у міліції(О. Сало, В. Варцараба, В. Русин та В. Дерновий) розшукувались за кримінальні злочини. На думку оглядачів, такі призначення є сумнівними з точки зору кримінального законодавства, тому не можуть підвищувати престиж професії міліціонера.

Із критикою Анатолія Могильова виступають також політики-опозиціонери. Депутати від НУНС і БЮТ кажуть, що новий керівник МВС засвідчив свою прихильність репресивним методам комуністичної доби. Але це думка меншості парламентарів – у середу Верховна Рада відмовилася відправляти Могильова у відставку. Сам він нещодавно заявив, що головне завдання «органів внутрішніх справ полягає у поверненні довіри народу через відкриту і зрозумілу політику».
  • Зображення 16x9

    Валентина Аксьонова

    Співпрацює з Радіо Свобода з травня 2010 року. Працює для програм «Свобода сьогодні», «Європейська свобода», «Ранкова свобода» та «Лінія уваги». З 2009 року автор та ведуча програми «Сурма» на Національному Радіо. Має досвід роботи в гарячих точках, зокрема в Грузії в серпні 2008 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG