Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровці вшановують пам'ять жертв Голодомору на «полі скорботи»


Дніпропетровськ долучився до участі в міжнародній акції «Не дамо згасити свічку пам’яті!» вшануванням пам'яті загиблих від Голодоморів та політичних репресій на дев'ятому кілометрі Запорізького шосе у місті.

Жалобні заходи провели сьогодні біля меморіалу жертв Голодоморів та політичних репресій. Це найвищий в Україні пам’ятник жертвам Голодоморів та політичних репресій.

Цю місцину в народі звуть «полем скорботи». У 1930-ті та на початку 50-их років там, на околиці міста, був розташований спеціальний об’єкт НКВС, де ховали розстріляних жертв політичних репресій.

За архівними даними, у цей період у Дніпропетровську загалом стратили понад 5 тисяч осіб. За іншою інформацією, розстріляних і похованих тут може бути вдесятеро більше.

Також у Дніпропетровську жалобні заходи відбулися біля пам’ятника Григорію Петровському, людини, яку вважають одним із організаторів Голодомору 1932-33 років в Україні. Там невідомі встановили хрест у пам'ять про тисячі невинно загиблих українців.



Ввечері учасники акції зберуться в центрі міста, біля пам’ятника Леніну. Там вони запалять свічки пам’яті та переглянуть на широкому екрані фільм «Голод - 33. Дніпропетровський аспект».



Сьогодні у Києві стартує міжнародна акція «Не дамо згасити свічку пам’яті», приуроченій до Голодомору 1932-1933 років. У столиці молитва за невинно вбитими українцями, після якої Свічки Пам’яті поїдуть по всьому світу.



У кожній країні, яка підтримала кампанію, а це – Велика Британія, Австралія, США, Іспанія, Канада, Аргентина, Бразилія, Греція, Росія та інші – участь у молитві візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Свічка моління також побуває у резиденціях Європарламенту та Організації Об’єднаних Націй.



До листопада 2010 року Свічка Пам’яті повернеться до України.
XS
SM
MD
LG