Доступність посилання

ТОП новини

Вилучений у «РосУкрЕнерго» газ був повністю оплачений – Пинзеник


Газ в обсязi 11 мільярдів кубометрів, який, за рiшенням Стокгольмського арбiтражного трибуналу, «Нафтогаз України» має повернути компанiї «РосУкрЕнерго», держхолдинг повнiстю оплатив, заявляє екс-мiнiстр фiнансiв України Вiктор Пинзеник.

Як повідомляє прес-служба колишнього міністра, суть домовленостi вiд 19 сiчня 2009 року полягала в тому, що всi права постачальника газу – «Газпрому» (кредитора) – перейшли до «Нафтогазу».

«РосУкрЕнерго» не заплатило «Газпрому» за 11 мільярдів кубів газу. НАК «Нафтогаз України» забрала цей газ i оплатила його «Газпрому», – наводить прес-служба слова Пинзеника.

Як наголосив екс-міністр, отримувати згоду на таку поступку з боку «РосУкрЕнерго» за українським законодавством не було потрiбно.

Стокгольмський арбiтражний трибунал 8 червня ухвалив рiшення, яким зобов’язав «Нафтогаз» повернути «РосУкрЕнерго» 11 мільярдів кубометрiв газу, а також передати їй 1,1 мільярд кубів газу як компенсацiю.

Ідеться про 11 мільярдів кубометрів газу, який належав «РосУкрЕнерго», перебував в українських газосховищах як транзитний і не числився на митній території України, але в квітні минулого року був розмитнений на користь «Нафтогазу». Цю операцію захищала тодішня прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. За офіційною версією її уряду, українська сторона перебрала газ як погашення боргу «РосУкрЕнерго» перед «Газпромом», право на який російська сторона передала українській за результатами минулорічних газових домовленостей Тимошенко.

«РосУкрЕнерго» у 2006-2008 роках була постачальником природного газу в Україну.
XS
SM
MD
LG