Доступність посилання

ТОП новини

ЄС вивчає можливiсть транзиту додаткових обсягiв газу через Україну


Європейська комiсiя вивчає можливостi отримання додаткових обсягiв росiйського газу через територiю України внаслiдок ситуацiї, що склалася з Бiлоруссю, повiдомила сьогодні в Брюсселi представник Єврокомiсiї з питань енергетики Марлен Гольцнер.

За її словами, російська сторона поінформувала про можливостi України збiльшувати обсяги постачання росiйського газу до країн ЄС у разi, якщо Бiлорусь справдi вiдбиратиме з трубопроводу газ, призначений виключно для транспортування до ЄС.

«Це, власне, те, чого ми очiкуємо, оскiльки цей газ повинен надходити за контрактами з компанiями Європейського Союзу. Таким чином, якщо виникає проблема, ми очiкуємо, що вони (росiйська сторона) справдi дотримуватимуться своїх обiцянок за цими контрактами i робитимуть це через Україну. Що ми зараз вiдзначаємо, так це наявнiсть технiчних можливостей для постачання цих додаткових обсягiв газу до Нiмеччини i до Польщi. Нiмеччина, безумовно, має такi можливостi, але ми все ще маємо пiдтвердити, що iснують такi можливостi для Польщi й iснує достатнє за обсягами сполучення мiж українською i польською системами, щоб поставити додатковий обсяг газу», – повiдомила Гольцнер.

За її словами, Європейська комiсiя стежить за ситуацiєю i перебуває в тiсному контактi як з Росією, так i з Бiлоруссю. Перша технiчна зустрiч з бiлоруською стороною вiдбудеться сьогоднi у другiй половинi дня, заявила представник Єврокомісії.

Крiм того, за її словами, єврокомiсар з питань енергетики Ґюнтер Еттiнґер має намiр протягом наступних двох днiв пiдтримувати телефонний контакт з вiдповiдним представником бiлоруської сторони.

Гольцнер також повідомила, що наразi немає жодних повiдомлень щодо припинення поставок газу до будь-якої з країн ЄС.

21 червня Росія почала зменшувати постачання газу до Білорусі, звинувачуючи Мінськ у боргах. Зі свого боку, Білорусь заявила про заборгованість «Газпрому» за транзит газу до Європи.

Сьогодні білоруський президент Олександр Лукашенко доручив перекрити транзит газу через Білорусь до Європи.
XS
SM
MD
LG