Доступність посилання

ТОП новини

Усі держави Південного Кавказу є «важливими партнерами» ЄС – європейський дипломат


Пітер Семнебі, спеціальний посланець ЄС на Південному Кавказі
Пітер Семнебі, спеціальний посланець ЄС на Південному Кавказі

Прага – Спеціальний посланець Європейського Союзу на Південному Кавказі Пітер Семнебі спростовує припущення, що ЄС збирається звести дипломатичну присутність у регіоні до одного представництва. Водночас він відмовився коментувати інформацію, що скоро сам може втратити посаду. Новина просочилася в пресу минулого місяця, напередодні саміту ЄС – Росія, і породила припущення, що Брюссель підіграє Москві.

Під час візиту до Єревана цього тижня Пітер Семнебі намагався розвіяти чутки про те, що ЄС збирається закрити свої представництва у вірменській та азербайджанській столицях і замінити їх єдиною для регіону місією в Тбілісі. Про це європейський дипломат сказав в інтерв’ю вірменській редакції Радіо Свобода.

«Європейський Союз щойно підняв статус делегацій Європейської комісії в усіх трьох столицях до повноправних представництв ЄС. Усі три країни є нашими важливими партнерами, особливо у той час, коли ми робимо новий і важливий крок – розпочинаємо переговори щодо Угод про асоціацію. Це очевидно вимагає присутності у кожній країні з огляду на їхні конкретні потреби і становище у кожній державі», – зауважив дипломат.

При цьому Пітер Семнебі відмовився обговорювати іншу пропозицію, а саме ліквідувати його власну посаду та посаду спеціального посланця ЄС у Молдові. Про таку можливість минулого місяця оголосила верховний представник ЄС у закордонних справах Катрін Аштон.

Подібні наміри відразу ж викликали критику, що ЄС здає позиції у стратегічно важливих і політично нестабільних регіонах поруч із Росією. З цього приводу Пітер Семнебі сказав Радіо Свобода, що він не хоче коментувати дискусії, яка ще триває, про майбутній формат європейських дипломатичних представництв.

Пітер Семнебі став спеціальним представником Європейського Союзу на Південному Кавказі у лютому 2006 року.

ЄС непокоїться і через Нагірний Карабах

Напередодні приїзду спеціального посланця ЄС до Єревана міністерство оборони Вірменії повідомило про загибель чотирьох вірменських солдатів у Нагірному Карабасі – одному із «заморожених» конфліктів регіону. За повідомленнями, під час сутички також загинув азербайджанський вояк.

Пітер Семнебі засудив насильство. За його словами, інцидент засвідчив, що становище «може легко вийти з під контролю». Спеціальний посланець ЄС на Південному Кавказі закликав до «всіх можливих заходів» для зменшення напруженості і розбудови довіри.

Суперечка між Вірменією та Азербайджаном щодо статусу Нагірного Карабаху, азербайджанської території, що заселена переважно вірменами, триває вже два десятиліття.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG