Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь припиняє транспортування газу в Європу на тлі суперечки з Росією


Міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов (праворуч) зустрівся зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим у Мінську, 22 червня 2010 року
Міністр закордонних справ Білорусі Сергій Мартинов (праворуч) зустрівся зі своїм російським колегою Сергієм Лавровим у Мінську, 22 червня 2010 року

Прага – Президент Білорусі Олександр Лукашенко наказав припинити транзит російського газу до Європи через територію його країни, доки Росія не оплатить борги за цей транзит. Росія тим часом уже другий день поспіль далі скорочує поставки газу до Білорусі через білоруські борги за спожитий російський газ. Як заявляють російські офіційні особи, скорочення триватимуть, допоки Білорусь не розплатиться.

Білоруський керівник заявив, що суперечка його країни з Росією перетворюється на «газову війну» і що транспортування російського газу буде припинено, допоки Москва не розплатиться з боргами.

Під час зустрічі з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим Олександр Лукашенко наголосив, що російський «Газпром» винен Білорусі 260 мільйонів доларів.

Раніше Мінськ висував Москві претензії на суму 217 мільйонів доларів за транспортування російського газу до Європи.

Речник «Газпрому» Сергій Купріянов висловив обурення з приводу дій білоруської сторони. «Немає жодних підстав для цього рішення. Це не просто наш газ, це і наша труба, яка нам належить, ми її власники», – наголосив він. «Газпром» і білоруська держава володіють по 50 відсотків білоруської трубопровідної компанії «Белтрансгаз».

Претензія на претензію

Голова правління «Газпрому» Олексій Міллер
А тим часом «Газпром» продовжив сьогодні скорочувати постачання газу до Білорусі, заявляючи, що борг Мінська за спожитий газ становить 192 мільйони доларів.

«Протягом минулої доби Білорусь не зробила жодних кроків, щоб сплатити борг за постачання російського газу. З десятої години московського часу 22 червня 2010 року ми запроваджуємо обмеження на планове постачання газу до Республіки Білорусь на 30%», – заявив голова правління «Газпрому» Олексій Міллер.

Він додав, що скорочення поставок триватимуть доти, доки Білорусь не поверне весь борг.

Іще вчора, обмеживши це постачання спершу на 15%, «Газпром» оголосив, що поступово нарощуватиме його аж до 85%.

Мінськ обіцяє розплатитися


Віце-прем’єр-міністр Білорусі Володимир Семашко
Білорусь пропонувала заплатити устаткуванням та іншими промисловими товарами, але президент Росії Дмитро Медведєв відхилив цю пропозицію, зауваживши, що за умовами контракту Білорусь має заплатити у твердій валюті.

Віце-прем’єр-міністр Білорусі Володимир Семашко заявив журналістам у Мінську, що для того, щоб погасити борг перед Росією, Білорусі потрібно буде позичити гроші на Заході.

«Ми віддамо, можливо, не сьогодні, але віддамо, гадаю, протягом двох тижнів. Ми знайдемо можливість. Ми позичимо, але віддамо», – запевняв білоруський міністр.

У Брюсселі речниця Європейської комісії Марлене Гольцер заявила, що в ЄС сподіваються, що Білорусь і Росія виконають свої «контрактні зобов’язання» і не перешкоджатимуть постачанню газу в Європу.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG