Доступність посилання

ТОП новини

Українсько-російські «ігри в кораблики» на комп’ютерах


Під час навчань «Фарватер миру-2010»
Під час навчань «Фарватер миру-2010»

Севастополь – У Севастополі сьогодні завершуються українсько-російські військово-морські командно-штабні навчання «Фарватер миру-2010». Вони проходили у кабінетах Військово-морської академії України імені Нахимова, де офіцери двох флотів вправлялися на комп’ютерах. Подивитися на це учора до Севастополя навіть приїжджали міністри оборони України і Росії Михайло Єжель та Анатолій Сердюков.

Те, чим протягом майже чотирьох днів займалися на комп’ютерах Військово-морської академії України імені Нахимова адмірали і старші офіцери українського та російського флотів мало схоже на відому і популярну комп’ютерну гру «Морський бій». Але скептично налаштовані експерти кажуть, що результат для українських моряків практично такий же.

Тема командно-штабного навчання «Фарватер миру–2010» – планування і проведення пошуково-рятувальної операції під час миротворчих дій у кризовому районі. За повідомленням прес-центру ВМС України, учасники відпрацьовували дії об’єднаного штабу з планування пошуково-рятувальної операції та управління силами під час проведення спільних дій у морі.

Навчання «Фарватер миру» традиційно проводилися з 1997 по 2003 рік з періодичністю один раз на два роки і мали миротворчий характер. У них брали участь плавзасоби і морська авіація, підрозділи морської піхоти. Сьогодні ж залучаються лише окремі штабісти і комп’ютери.

Російським морякам – досвід, українським – політика?

Водночас, і діючі офіцери штабу українського флоту, і цивільні експерти скептично ставляться до нинішніх навчань. Головний редактор інтернет-видання «Флот-2017» Дмитро Тимчук в інтерв’ю РС сказав, що будь-які навчання корисні, тим більше – спільні. Але цього разу більше користі від них отримають росіяни.

За його словами, «Фарватер миру» проводиться без виходу в море, а саме цього досвіду бракує українським морякам. Натомість, вони вже давно й успішно відпрацьовують подібні завдання з комп’ютерного планування зі своїми колегами із США та інших країн НАТО. Дмитро Тимчук каже, що росіянам, які останнім часом згорнули військово-морську співпрацю з Північноатлантичним Альянсом, якраз потрібні такі знання і навички. Крім того, на думку моїх анонімних співбесідників зі штабу ВМС України, нинішні навчання мають більше політичний і пропагандистський характер.

Разом з тим начальник управління бойової підготовки ЧФ Російської Федерації капітан 1-го рангу Олександр Чесноков зазначив, що учасники «Фарватеру миру» поєднують позитивний досвід ВМС України у проведенні багатонаціональних миротворчих та комп’ютерних командно-штабних навчань з практичним досвідом Чорноморського флоту Росії у підготовці військ та сил в морі і на полігонах.

У середу чи четвер міністри оборони України і Росії мали домовитися, що наступний «Фарватер миру» пройде із залученням особового складу, кораблів та авіації – тоді якусь користь матимуть й українські моряки. Керівник «Фарватеру миру-2010», заступник командувача ВМС України Віктор Носенко повідомив, що сторони дійшли висновку про «доцільність проведення подібних навчань щороку, в ширшому форматі, і клопотатимуть про це перед вищим керівництвом».
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG