Доступність посилання

ТОП новини

В Україні будуватимуть енергоблоки та завод із виробництва ядерного палива


(архівна фотографія) Президент України Віктор Янукович відвідав 26 квітня комплекс із переробки ядерних відходів на Чорнобильській АЕС
(архівна фотографія) Президент України Віктор Янукович відвідав 26 квітня комплекс із переробки ядерних відходів на Чорнобильській АЕС

Київ – Третій та четвертий енергоблоки Хмельницької атомної електростанції збудують до 2018 року, заявило керівництво НАЕК «Енергоатом» під час відкриття міжнародної конференції «Атомно-енергетичний комплекс України: міжнародне співробітництво, інвестиції та ядерно-паливний цикл». Водночас у Мінпаливі планують, що до 2021 року Україна матиме власний завод із виробництва ядерного палива.

У Національній атомній енергогенеруючій компанії «Енергоатом» стверджують, що атомна енергетика України виходить із кризи. У 2009 році компанія заробила 974 мільйони гривень, а цього року очікує на більшу суму.

Серед пріоритетних завдань «Енергоатому» – зокрема завершення будівництва і введення в експлуатацію третього й четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС. Рамкову українсько-російську угоду про співпрацю з добудови енергоблоків підписали ще на початку червня.

За словами президента компанії Юрія Недашковського, нині «Енергоатом» здійснює попередні розрахунки щодо вартості проекту. «Згідно з експертною оцінкою, вартість будівництва цих енергоблоків складає близько 30,1 мільярда гривень. Введення в експлуатацію третього енергоблоку заплановано на 2016 рік, четвертого – на 2017-й», – зазначає він.

До 2021 року Україна матиме власне ядерне паливо – Мінпалива

Водночас у Міністерстві палива та енергетики України серед пріоритетів в атомно-енергетичній галузі називають будівництво заводу з виробництва ядерного палива. За оцінками експертів, за розвіданими запасами урану Україна займає перше місце в Європі і шосте – у світі.

На думку заступника міністра палива й енергетики України Наталі Шумкової, така сировинна база зможе повністю забезпечувати завод. «В Україні є всі передумови для створення заводу з власного виробництва ядерного палива, і, перш за все, – це унікальна сировинна база урану і цирконію. Загалом, згідно з державною програмою, починаючи з 2021 року потреби українських АЕС в ядерному паливі повинні на 100 відсотків забезпечуватися за рахунок його виробництва на власному заводі», – додає вона.

Конкурс на відбір партнера для будівництва заводу оголосили 21 червня. Наразі в конкурсі беруть участь російська паливна компанія «ТВЕЛ» та американська «Westinghouse». Результатів очікують вже восени.

Розвиток гальмує енергетична стратегія?

Натомість голова парламентського Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, депутат від блоку НУНС Микола Мартиненко критикує «Енергетичну стратегію на період до 2030 року». Він вважає, що доки уряд не перегляне програму, втілити задуми щодо розвитку української атомно-енергетичної галузі буде дуже складно. «Однією з причин зриву термінів і завдань стратегії стала проблема із залученням інвестицій: ще в докризовий період реалізація стратегії вимагала до 40 мільярдів гривень щорічно. В цілому, залучення інвестицій вимагає від України зміни законодавства у цій сфері», – зазначає депутат.

«Енергетична стратегія на період до 2030 року» передбачає зокрема подвоєння потужностей українських АЕС, завершення усіх програм із їхньої модернізації, а також активну розробку родовищ уранових та цирконієвих руд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG