Доступність посилання

ТОП новини

Урядовий проект Податкового кодексу посилює тиск на бізнес – Акімова


Наявний варіант Податкового кодексу посилює податковий і адміністративний тиск на бізнес, і тому вимагає серйозних доповнень і змін. Про це сьогодні заявила перший заступник голови Адміністрації Президента Ірина Акімова.

«Податковий кодекс повинен бути Податковим кодексом для людей і для розвитку бізнесу. Зараз він виглядає як Податковий кодекс для податкової служби», – сказала Акімова.

Зокрема, за її словами, документом пропонується збільшення термінів і не обмежується кількість податкових перевірок, запроваджуються контрольні планові і позапланові перевірки, причому в ході цих перевірок податкові органи мають «величезні» повноваження.

Крім того, Акімова наголосила, що проект документа істотно розширює права податкових органів. «Наприклад, вони мають право здійснювати опитування найманих робітників і обстежувати території й приміщення бізнесу для того, щоб виявляти потенційні порушення податкового законодавства. Виходить, що будь-яка інформація, підтверджена чи ні, стає приводом для перевірок. Такі речі неприпустимі – це не цивілізований підхід до вирішення питання», – сказала заступник глави Адміністрації Президента.

Також недоліком вона назвала те, що в деяких випадках податковим органам практично передаються функції суду. Зокрема, йдеться про можливість списувати кошти з рахунків.

Акімова зауважила, що в Податковому кодексі відсутні деякі умови, визначені програмою економічних реформ, зокрема, відсутній податок на нерухомість, немає позиції, по якій визначаються групи ризику платників податків, стосовно яких і застосовуються частіші перевірки. За її словами, всі зауваження, у тому числі і вищевикладені, Президент запропонує для розгляду в другому читанні Податкового кодексу.

17 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект Податкового кодексу, внесений на розгляд парламенту Кабінетом міністрів.

Пізніше Президент Янукович, виступаючи на розширеному засіданні уряду, заявив, що проект кодексу в нинішній редакції не матиме підтримки у Верховній Раді і потребує серйозного доопрацювання.
XS
SM
MD
LG