Доступність посилання

ТОП новини

Саміт «Групи восьми» візьметься за ядерне непоширення


Лідери країн «Групи восьми» проведуть сьогодні другий день свого саміту в курортному містечку Гантсвіллі неподалік Торонто, головного міста провінції Онтаріо в Канаді, який буде присвячений головно питанням ядерного непоширення.

Керівники семи промислово найрозвиненіших країн світу та Росії зосередяться на ядерних програмах Ірану, який, як вважають, може намагатися здобути ядерну зброю, і Північної Кореї, яка вже фактично створила її.

Учора, в перший день саміту, керівники приділили головну увагу світовій економіці. Вони домовилися продовжити фінансування програм стимулювання економіки.

Крім того, вони вирішили надати 5 мільярдів доларів на боротьбу з захворюваннями немовлят і матерів у найбідніших країнах.

Пізніше сьогодні за місцевим часом вони переберуться до Торонто, де до них приєднаються керівники ще низки провідних країн із-поміж тих, що розвиваються. Разом вони почнуть саміт «Групи двадцяти».

Головна частина цього другого саміту, що відбудеться завтра, буде знову ж присвячена світовій економіці.

«Група восьми» об’єднує промислово найрозвиненіші країни – США, Велику Британію, Німеччину, Францію, Канаду, Італію й Японію, – а також долучену до них через політичну вагу Росію.

До «Групи двадцяти» належить, крім них, іще низка найпередовіших економік із-посеред країн, що розвиваються, – це також Австралія, Аргентина, Бразилія, Індія, Індонезія, Китай, Мексика, Південна Африка, Південна Корея, Саудівська Аравія й Туреччина; двадцятим членом є Євросоюз як єдине ціле, хоча в «двадцятці» кілька з його членів представлені окремо. Це об’єднання представляє приблизно 90 відсотків від усієї світової економіки.
XS
SM
MD
LG