Доступність посилання

ТОП новини

Киргизстан заявляє про повернення всіх біженців перед референдумом


Влада Киргизстану заявила в суботу, що практично всі киргизькі узбеки, які втікали були від заворушень до сусіднього Узбекистану, повернулися до країни.

Заступник керівника прикордонної поліції Киргизстану Чолпонбек Турусбеков заявив, що всі табори біженців на території Узбекистану закриті, до Киргизстану повернулися понад 75 тисяч біженців.

За його словами, нині в Узбекистані ще залишаються лише менш як 400 осіб, які потрапили там до лікарень.

Уранці в суботу Міністерство охорони здоров’я Киргизстану навело нові дані про кількість жертв міжетнічних сутичок, що сталися минулими тижнями на півдні країни: підтверджена загибель принаймні 275 осіб, іще десятки вважають за зниклих безвісти.

Водночас висловлюють припущення, що кількість загиблих у сутичках між киргизами й місцевими узбеками може врешті виявитися й значно вищою.

Тим часом Киргизстан готується до недільного референдуму щодо змін до Конституції.

Виборці країни мають висловитися з приводу поправок до Конституції, які, серед іншого, передбачають обмеження повноважень президента і перетворення держави з дотеперішньої президентської республіки на парламентську.

Іще одне питання – надання нинішньому голові тимчасового уряду Розі Отунбаєвій повноважень «президента перехідного періоду» на час до 31 грудня наступного року.

Правозахисники останнім часом попереджали, що рішення влади Киргизстану не відкладати референдум попри нещодавнє масове міжетнічне насильство на півдні країни може знову розпалити насильницькі акції між киргизами й узбецькою меншиною.
XS
SM
MD
LG