Доступність посилання

ТОП новини

Отунбаєва: референдум відбувся, Киргизстан ухвалює нову Конституцію


Роза Отунбаєва під час виступу невдовзі після закриття виборчих дільниць
Роза Отунбаєва під час виступу невдовзі після закриття виборчих дільниць
Більшість громадян Киргизстану підтримала на референдумі ухвалення нової Конституції, що передбачає перехід від президентської до парламентської форми правління.

Окрім того, виборці мали відповісти на запитання про призначення Рози Отунбаєвої на посаду президента перехідного періоду, до 31 грудня 2011 року.

Після опрацювання бюлетенів із приблизно половини дільниць Центрвиборчком повідомив, що ініціативи нового уряду підтримали близько 90 відсотків виборців, 7 відсотків висловилися проти.

Під час голосування на одній з дільниць у столиці Киргизстану Бішкеку
Явка виборців становила близько 70 відсотків. За даними ЦВК, серйозних порушень, котрі могли б вплинути на результат голосування, не було зареєстровано.

«Сьогодні ми досягли перемоги на шляху до справжнього уряду народу», – наголосила голова тимчасового уряду Киргизстану Роза Отунбаєва невдовзі після закриття виборчих дільниць.

За її словами, виходячи з попередніх результатів референдуму, нова конституція країни отримала підтримку громадян. Це, як зазначила Отунбаєва, дозволить сформувати легітимну владу і приведе до встановлення парламентської форми правління.

Оприлюднення попередніх результатів ЦВК очікують в понеділок, 28 червня. А остаточні результати мали б бути відомі протягом найближчого тижня.

За голосуванням у Киргизстані спостерігали близько двохсот іноземних спостерігачів.

У південних районах Киргизстану, де нещодавно відбувалося криваве міжетнічне протистояння, явка виборців була значно нижчою, ніж на півночі.

Щоб уникнути повторних голосувань, виборцям позначали внутрішню поверхню нігтя розчином, видимим в ультрафіолетовому світлі, що довго не змивається
Роза Отунбаєва ще в перебігу голосування заявила, що в Ошській і Джалал-Абадській областях, в районах, де запроваджений надзвичайний стан, із 28 червня знову запровадять комендантську годину.

За останніми даними, число офіційно зареєстрованих загиблих під час міжетнічного протистояння і безладу зросло до 283 осіб. А за неофіційними підрахунками, кількість жертв може сягати двох тисяч, оскільки багатьох ховали, оминаючи медичні установи і морги.

********
Киргизький віце-прем’єр йде у відставку

Заступник голови тимчасового уряду Киргизстану Омюрбек Текебаєв заявив, що 10 липня йде у відставку.

Про це Текебаєв сказав відразу після того, як проголосував на референдумі стосовно нової конституції Киргизстану.

Текебаєв зауважив, що водночас із ним піде у відставку керівник МВС Болот Шер, і висловився за міжнародне розслідування масового безладу, що відбувався на півдні країни.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG