Доступність посилання

ТОП новини

«Група двадцяти» закликала продовжити стимулювання економіки


Лідери двадцятки найрозвиненіших країн світу за підсумками саміту в Торонто домовилися вчора й надалі скорочувати бюджетні дефіцити та продовжити політику стимулювання економічного відновлення.

У спільній заяві вказується, що «провідні економіки зобов’язалися скоротити дефіцит принаймні вдвічі до 2013 року, а до 2016 року стабілізувати або й знизити співвідношення державного боргу до валового внутрішнього продукту країн».

Лідери країн «двадцятки» наголосили на потребі відновити баланс світового попиту.

«Група двадцяти» закликала «деякі» країни, що розвиваються, перейти до вільного курсоутворення, щоб збалансувати потреби глобальної економіки і стимулювання внутрішнього попиту. При цьому в заяві немає прямих вказівок на Китай, який мають на увазі, роблячи такі заяви.

Водночас, попри тиск європейських країн, «Група двадцяти» вирішила не запроваджувати глобального банківського податку.

До «Групи двадцяти» належить у повному складі інше схоже об’єднання – «Група восьми», яка об’єднує промислово найрозвиненіші країни – США, Велику Британію, Німеччину, Францію, Канаду, Італію й Японію, – а також долучену до них через політичну вагу Росію. Крім них, до «Групи двадцяти» належить іще низка найпередовіших економік із-посеред країн, що розвиваються, – це також Австралія, Аргентина, Бразилія, Індія, Індонезія, Китай, Мексика, Південна Африка, Південна Корея, Саудівська Аравія й Туреччина; двадцятим членом є Євросоюз як єдине ціле, хоча в «двадцятці» кілька з його членів представлені окремо.

Це об’єднання представляє приблизно 90 відсотків від усієї світової економіки.
XS
SM
MD
LG