Доступність посилання

ТОП новини

У День Конституції України Азаров летить у Москву


Нове керівництво України постійно їздить на зустрічі з російським. На фото одна з численних попередніх зустрічей Азарова і Путіна 25 квітня цього року під Москвою
Нове керівництво України постійно їздить на зустрічі з російським. На фото одна з численних попередніх зустрічей Азарова і Путіна 25 квітня цього року під Москвою

Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров вирушає з робочим візитом до Росії. За інформацією українського уряду, під час візиту він зустрінеться з російським колегою Володимиром Путіним. Передбачається, що прем’єри обговорять питання двосторонніх економічних зв’язків.

Серед питань порядку денного робочого візиту Прем’єр-міністра Миколи Азарова до Москви – виконання так званих «сочинських» домовленостей, досягнених навесні під час засідання українсько-російського міжурядового комітету з питань економічного співробітництва.

В Адміністрації Президента візит Азарова до Москви називають потрібним. За словами голови Адміністрації Сергія Льовочкіна, між Україною та Росією – широке поле взаємодії, тому вирішувати є що.

«Наші спеціалісти за дорученням Президента підготували проект меморандуму щодо різних торговельних обмежень. Згідно з цим проектом, через обмеження торговельних режимів із Росією ми втрачаємо майже півтора мільярда доларів на рік. За таких умов будь-яка поїздка Прем’єр-міністра є виправданою», – зазначає керівник Адміністрації.

Ключова тема – енергетика

Напередодні Микола Азаров повідомив: із Путіним обговорюватимуть і питання співпраці у газовій і транзитній сферах.

Директор агентства моделювання ситуацій Віталій Бала припускає, що під час зустрічі українського й російського прем’єрів мова йтиме про збільшення вже найближчим часом обсягів транзиту газу з Росії територією України. «Думаю, говоритимуть про те, щоб трохи «покарати» Білорусь і на деякий час пустити через Україну додаткову частку транзиту газу», – каже він.

На думку політолога Тараса Березовця, під час робочої зустрічі Миколи Азарова та Володимира Путіна обговорюватимуть також можливість надання Україні кредиту на нагальні потреби. «Україна зараз здійснює досить складні переговори з місією МВФ, і поки немає ніяких гарантій. Водночас Росія вже виділила Україні кредитну лінію. Щоправда, ці кредити для України значно дорожчі, аніж співпраця з МВФ», – додає він.

Під час квітневих українсько-російських переговорів у Сочі Володимир Путін запропонував, зокрема, об’єднати російський «Газпром» та «Нафтогаз України». У травні під час візиту до Києва президент Росії Дмитро Медведєв заявив, що «Газпром» і «Нафтогаз» і надалі продовжуватимуть переговори щодо об’єднання. Українська сторона, як виглядає, більше заперечує таку можливість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG