Доступність посилання

ТОП новини

Путін пропонує об’єднання. Цього разу «Газпрому» і «Нафтогазу»


Засідання міжурядового комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії в Сочі в Росії, 30 квітня 2010 року
Засідання міжурядового комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії в Сочі в Росії, 30 квітня 2010 року

Київ – Вже шоста за останній місяць відбулася зустріч Миколи Азарова та його російського колеги Володимира Путіна. Цього разу у Росії, в місті Сочі. Туди прем’єри двох країн приїхали у п’ятницю зі своїми групами журналістів, і нікому із представників місцевих ЗМІ не вдалося потрапити на цю зустріч. Путін та Азаров обговорили проекти рішень щодо більш ніж 10 напрямків співпраці, зокрема, у нафтогазовій, ядерній та оборонній сферах. Проте несподіванкою стала пропозиція Путіна щодо об’єднання компаній «Газпром» та «Нафтогаз України».

Об’єднання «Нафтогазу України» і «Газпрому» – ця пропозиція Володимира Путіна, яку він оголосив після засідання міжурядового комітету в Сочі, стала справжньою несподіванкою. Практично усі присутні у залі сприйняли цю заяву із здивуванням.

«Я проінформував Миколу Яновича про те, що сьогодні підписав постанову уряду Росії про обнулення вивізного мита на газ. Всі необхідні умови для запуску досягнутих домовленостей є. Я зробив ще одну пропозицію, над якою можна подумати. Ми говорили про інтеграцію у ядерній сфері, то ми готові те ж саме зробити у газовій. Пропоную об’єднати «Газпром» та НАК «Нафтогаз України», – заявив Володимир Путін.

Під час розмови Володимира Путіна і Миколи Азарова. Сочі, 30 квітня 2010 року
За словами голови правління «Газпрому» Олексія Міллера, питання про об’єднання «Газпрому» і «Нафтогазу» сторони обговорять практично після травневих свят.

А речник українського прем’єра Віталій Лук’яненко зазначив: Микола Азаров підтвердив, що це питання не обговорювалося під час засідання комітету з економічної співпраці і було експромтом. «Ну що ж, ми експромти розглядатимемо і вивчатимемо конкретні пропозиції», – процитував прем’єра Лук’яненко.

Про контроль України над своєю ГТС можна буде забути


Заява Володимира Путіна викликала подив українських експертів.

«Це вже взагалі повна інтеграція, входження в СРСР», – сказав Радіо Свобода президент Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

Якщо ж уявити, що таке об’єднання відбудеться, зазначає директор енергетичних програм Центру «Номос» Михайло Гончар, це означатиме повну втрату Україною контролю над своєю газотранспортною системою.

«Якщо гіпотетично уявити, що українська сторона в силу налаштованості на тотальну здачу всього поспіль прийме подібну пропозицію, то це означатиме, що центр управління газовими потоками, центр ухвалення рішень, центр сплати податків переміститься за межі України. Це означатиме повну втрату контролю за українською ГТС з боку українського уряду», – говорить український експерт.

Ядерна співпраця 50 на 50 загрожує залежністю

Під час візиту до Києва Володимир Путін запропонував українській стороні створити ядерний холдинг. За словами голови «Росатому» Сергія Кірієнка, йдеться про перспективу створення спільного підприємства між російським «Атоменергомашем» та українським «Турбоатомом».

Окрім цього, Москва готова надати Києву фінансову та технічну допомогу для добудови третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС, а також пропонує підписати довготермінову угоду на поставки ядерного палива російською компанією «ТВЕЛ».

Як зазначив Кірієнко, зараз сторони обговорюють термін угоди від 15 до 25 років. І якщо контракт підпишуть на 25 років, то, говорить керівник «Росатому», знижка для України перевищить мільярд доларів.

Україна завжди мала з Росією довгострокові контракти на постачання ядерного палива, і це цілком нормальна практика, каже Радіо Свобода міністр ПЕК опозиційного уряду, б’ютівець Олександр Гудима. Що ж до перспективи створення ядерного холдингу, то ця ідея, на думку Гудими, є дуже небезпечною для української сторони.

«Росія пропонує не будувати завод ядерного палива, який би був українською власністю, а будувати його, як заявив Президент Янукович, 50 на 50. Що це означає у російському виконанні, ми знаємо, – зазначає Гудима. – Замість будівництва повноцінного заводу ядерного палива буде будуватися філія російського «ТВЕЛу» в Україні. Це означатиме, що ми будемо мати ще більшу залежність від постачання російського палива».

Кінцеві рішення щодо цих питань мають бути ухвалені вже у травні під час зустрічі українського і російського президентів.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG