Доступність посилання

ТОП новини

Путін пропонує об’єднати «Газпром» і «Нафтогаз»


Володимир Путін, Сочі, 30 квітня 2010 року
Володимир Путін, Сочі, 30 квітня 2010 року
Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін запропонував об’єднати російську газову монополію «Газпром» і НАК «Нафтогаз України».

«Я зробив ще одну пропозицію, над якою потрібно подумати. Як ми говорили про інтеграцію в ядерній сфері, ми готові те саме зробити в газовій», – сказав він після завершення засідання міжурядового комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії в Сочі в Росії.

Практично всі присутні в залі сприйняли цю заяву із здивуванням, вона стала для них несподіванкою.

Як повідомили в прес-службі українського прем’єра, під час засідання комісії це питання не розглядалося.

Водночас, як заявив голова правління російського газового концерну Олексій Міллер за підсумками переговорів у Сочі, «Газпром» і «Нафтогаз», а також міністерства енергетики Росії й України після травневих свят обговорять питання про об’єднання «Газпрому» і «Нафтогазу».

«Найближчим часом ми обговоримо це питання. Ми обговоримо можливий розмін активами, а по суті мова йде про об’єднання компанії», – сказав Міллер.

Сьогодні в російському місті Сочі відбулося засідання міжурядового комітету з питань економічної співпраці українсько-російської міждержавної комісії. Засідання проводили Прем’єр-міністри України і Росії Микола Азаров і Володимир Путін.

Азаров вивчить пропозицію про об’єднання «Нафтогазу» і «Газпрому»

Микола Азаров, Сочі, 30 квітня 2010 року
Прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив про готовність вивчити пропозиції свого російського колеги Володимира Путіна про об’єднання «Нафтогазу України» і «Газпрому», заявив прес-секретар прем’єра Віталій Лук’яненко.

За його словами, Азаров підтвердив, що це питання не обговорювалося під час засідання комітету з економічної співпраці і було фактично експромтом.

«Ну що ж, ми експромти розглядатимемо і вивчатимемо конкретні пропозиції», – процитував прем’єра Лук’яненко.

Україна і Росія домовилися працювати над модернізацією ГТС – Азаров

Україна і Росія домовилися вивчити можливості спільної праці для модернізації газотранспортної системи України за участі європейських партнерів-отримувачів газу, заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров на прес-конференції після українсько-російських переговорів у місті Сочі в Росії.

За його словами, сторони також домовилися вивчити можливості і гарантії забезпечення поставок нафти і газу для транзиту через Україну на багато років наперед.

Сьогодні в російському місті Сочі відбулося засідання міжурядового комітету з питань економічної співпраці українсько-російської міждержавної комісії.

Понад рік тому Україна підписала в Брюсселі меморандум про модернізацію української ГТС із Європейським Союзом та міжнародними фінансовими інституціями, який не згадував про участь у цьому Росії. Ця домовленість викликала обурення Москви, яка не приховує свого бажання отримати більший чи менший контроль за українською ГТС. Відтак Київ окремо заявив, що Росію теж долучать до цієї модернізації. Але той Брюссельський меморандум Україна так і не почала виконувати на практиці.

Україна і Росія можуть створити спільне підприємство в атомній сфері

Український «Турбоатом» і російський «Атоменергомаш» можуть створити спільне підприємство в атомній сфері, заявив голова російської Державної корпорації з атомної енергії («Росатому») Сергій Кирієнко.

Як сказав він перед українсько-російськими переговорами, що відбулися в Сочі, «одна з можливих версій – це спільне підприємство, цілком можливо, на паритеті». Водночас він зауважив, що «конфігурація може бути значно ширшою».

Так голова «Росатому» відповів на запитання про те, як може виглядати співпраця між Росією та Україною в атомній сфері.

Український «Турбоатом» створений у 1934 році і є одним із найбільших у світі виробників енергетичного обладнання. Підприємство спеціалізується на виробництві турбін для теплових і атомних електростанцій, гідравлічних турбін для гідроелектростанцій і гідроакумуляторних електростанцій, газових турбін для теплових електростанцій, парогазового устаткування та іншого енергетичного устаткування.

Мінпромполітики: про злиття авіапідприємств України й Росії нині не йдеться

Під час переговорів щодо співпраці в авіабудуванні в рамках українсько-російського міжурядового комітету не планується обговорювати питання злиття підприємств авіабудування, заявив міністр промислової політики України Дмитро Колесніков у російському місті Сочі.

«Нині, на першому етапі, не йдеться про об’єднання активів категорично. Йдеться про технічну кооперацію», – сказав він.

Зокрема, за словами міністра, російська сторона зацікавлена в складанні на своїх заводах в Ульяновську за українськими кресленнями літаків Ан-124-100, Ан-124-200 вантажопідйомністю 150 тонн. Також у рамках міжурядової комісії обговорюватимуться питання співпраці в складанні та реалізації літаків Ан-70.

Питання кооперації в авіабудуванні включене окремим пунктом до порядку денного засідання комісії. Зокрема, українська сторона пропонує підтвердити необхідність інтеграції авіаційних комплексів двох країн і створити робочу групу для проведення цієї роботи.

Можливі форми співпраці України і Росії в галузі авіабудуванні, як казав раніше Президент України Віктор Янукович, базуватимуться на такому принципі: якщо спільні проекти щодо спорудження літаків здійснюватимуться в Україні, то 60% усіх комплектуючих і робіт виконуватиме українська сторона, а 40% – російська; якщо ж літаки складатимуться в Росії, то збережеться такий паритет: 60% – Росія, 40% – Україна. У такій самій пропорції мають поділити й нематеріальні активи, як-то права інтелектуальної власності. Нині більшість літаків української розробки будується саме в Росії.

Азаров: підготовлені десятки проектів у різних сферах співпраці з Росією

Підкомісії комітету з питань економічного співробітництва російсько-української міждержавної комісії підготували десятки проектів рішень у різних сферах співпраці, зокрема, в атомному машинобудуванні, нафтогазовій сфері та обороні, заявив український прем’єр Микола Азаров на початку українсько-російських переговорів у Сочі.

Він висловив сподівання, що взаємовигідні спільні рішення, які будуть ухвалені урядами України і Росії, допоможуть Україні успішно виходити з кризи. При цьому Азаров наголосив на збільшенні товарообігу між Україною і Росією, досягнутого в першому кварталі цього року.

Зі свого боку, російський прем’єр заявив, що нова українська влада спроможна не лише формувати конкретні пропозиції щодо співпраці з Росією, а й домагатися їхнього запровадження.

«Ми вже побачили, як непросто в Україні ухвалюються рішення. Але це свідчення того, що нова українська влада спроможна не лише формувати конкретні пропозиції, а й добиватися їх вирішення. І хоч би як бурхливо відбувалося у вас ухвалення рішень, те, що вам вдалося провести їх до кінця, – це найяскравіше свідчення того, що настає період стабілізації», – сказав Володимир Путін.

ВТБ готовий надати Україні кредит до 500 мільйонів доларів – Путін

У разі зацікавленості української сторони російський Банк ВТБ (до 2006 року відомий як «Внєшторгбанк») готовий надати Україні кредит до 500 мільйонів доларів, заявив голова уряду Росії Володимир Путін.

Як заявив він після російсько-українських переговорів у Сочі, цей банк, один із найбільших у Росії, вже провів про це переговори з Міністерством фінансів України.

За його словами, Росія має намір розвивати з Україною відносини у фінансовій, банківській сфері.

«Російські фінустанови проінвестували значні кошти в цей сектор української економіки. Сподіваємося, що ця співпраця буде плідною», – сказав Путін.

Уряд Росії скасував вивізне мито для експорту газу до України

Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін підписав постанову про обнулення вивізних митних зборів на газ для України.

«Так що всі необхідні умови для початку дії досягнутих домовленостей є», – заявив він після переговорів з прем’єр-міністром України Миколою Азаровим у Сочі.

21 квітня Президенти України і Росії підписали угоду про продовження на 25 років терміну перебування Чорноморського флоту Росії в Севастополі. В обмін на цю угоду Україна отримала зниження ціни на російський газ на 30%, але не більше ніж на 100 доларів за тисячу кубометрів, і тільки на десятирічний термін.

22 квітня російський прем’єр на засіданні уряду заявив, що Росія обнулить вивізні мита на газ для України – за рахунок цього буде забезпечена знижка для України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG