Доступність посилання

ТОП новини

Новим прем’єром Чехії став правий діяч Петр Нечас


Президент Чехії Вацлав Клаус призначив сьогодні новим прем’єром країни голову правої Громадянської демократичної партії Петра Нечаса й доручив йому формувати новий уряд.

Нечас як керівник найчисленнішої в новообраній нижній палаті парламенту партії правого спрямування веде коаліційні переговори зі ще двома правими чи правоцентристськими партіями – «ТОП 09» і «Справи громадські».

Ці три партії разом мають у Палаті депутатів Парламенту Чехії 118 депутатів із загалом 200 за результатами виборів, що відбулися наприкінці травня.

Петр Нечас обіцяв, що здійснить реформи громадського і бюджетного фінансування і запровадить протикорупційні заходи, якщо очолить уряд. Він заявляв, що намагатиметься скласти свій кабінет до середини липня.

45-літній Нечас недавно був обраний головою владної Громадянської демократичної партії й користується великою підтримкою в майбутній владній коаліції.

Сьогодні під час інавгурації він заявив, що й надалі користуватиметься міським транспортом, а також відмовився від охорони і урядової вілли.

Тим часом країною продовжує керувати дотеперішній тимчасовий уряд безпартійних міністрів прем’єра Яна Фішера, який прийшов до влади минулого року після висловлення недовіри попередньому урядові на чолі з Громадянською демократичною партією і її тодішнім головою Міреком Тополанеком. У п’ятницю цей уряд подав у відставку після виборів, але далі виконуватиме свої функції до створення нового кабінету.

Найбільше місць на останніх виборах отримала лівоцентристська Чеська соціально-демократична партія, але й разом із єдиним політично можливим союзником, лівою Комуністичною партією Чехії і Моравії, вона і близько не має більшості, необхідної для створення дієвого уряду.
XS
SM
MD
LG