Доступність посилання

ТОП новини

Росіяни знову полюбили Америку, Європу і Україну


Дмитро Медведєв обідає зі своїм американським колегою під час свого офіційного відиту до Вашингтона, 24 червня 2010 року
Дмитро Медведєв обідає зі своїм американським колегою під час свого офіційного відиту до Вашингтона, 24 червня 2010 року

Прага – Росіяни знову люблять українців разом із американцями, свідчать результати нещодавнього опитування, яке провела одна з найстарших і найшановніших російських соціологічних служб – «Левада-центр». Як зазначає директор центру Лев Гудков, коливання російських почуттів до американців та українців часто збігаються. Чим пояснює соціолог однакові почуття до таких різних народів?

Опитування, яке «Левада-центр» провів у травні, свідчать, що 60 відсотків росіян позитивно ставляться до Сполучених Штатів і 66 відсотків позитивно ставляться до України.

Директор «Левада-центру» Лев Гудков
«Якщо рахувати від максимально низьких оцінок, які були після російсько-грузинської війни у серпні 2008 року, то можна говорити про відновлення попереднього позитивного ставлення до Сполучених Штатів. Росіяни дуже залежать від тону подачі інформації і ставлення до Сполучених Штатів, які демонструють російські засоби масової інформації, головним чином канали пропаганди», – зауважив в інтерв’ю Радіо Свобода директор «Левада-центру» Лев Гудков.

Протягом останнього часу, каже він, російська офіційна позиція до Сполучених Штатів, яку транслюють головні телеканали, помітно покращилася, отже, потепліло ставлення до Америки і самих росіян.

Любиш американця? Люби і українця!


Одночасно і майже синхронно покращилося ставлення росіян до українців. Як пояснює московський соціолог, це не випадковість.

«Якщо ми накладемо ці два графіки, то побачимо дуже великий збіг. У відповідності до подачі Україна не розглядалася як самостійна держава. За нею наші політтехнологи бачили руку Сполучених Штатів, а українські політики були лише провідниками їхніх інтересів і лише виконували їхні накази. Цим пояснювалося попереднє помітне і тривале зменшення доброго ставлення до України», – говорить Лев Гудков.

Таким чином, як вважають дослідники, на нинішнє покращення російського ставлення росіян до українців вплинуло два чинники: прихід до влади Президента Віктора Януковича та уряду, які в російських засобах масової інформації трактуються як проросійські, та потепління у стосунках із Вашингтоном.

Разом із тим росіяни добре і «стабільно добре» ставляться до Європейського Союзу. Тих, хто любить ЄС, в Росії навіть на один відсоток більше, ніж тих, хто любить Україну, – 67 відсотків.

Чим цю цифру пояснюють російські соціологи, адже більшість європейських країн є членами НАТО, організації, яку в Росії трактують різко негативно і можливість вступу до якої України так лякала росіян у минулому?

«Європейський Союз – це нове утворення, яке не навантажене традиційними імперськими конотаціями та довгим протистоянням, яким навантажений образ Сполучених Штатів. Тому ЄС розглядається як економічний партер, як союз держав із високим культурним статусом, із яким Росії потрібно мати добрі стосунки», – підсумовує директор «Левада-центру» Лев Гудков.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG