Доступність посилання

ТОП новини

Зниклий іранський учений тепер заявляє, що втік від «агентів США»


Державне телебачення Ірану передало вчора новий відеосюжет за участі, як стверджується, зниклого вченого-ядерника Шаграма Амірі, про якого Тегеран стверджує, що того викрали агенти Центрального розвідувального управління США.

Чоловік, представлений як Амірі, у цьому відеозапису заявляє, що втік від «американських агентів» і зараз переховується.

Кілька тижнів тому з’явилися два інші відео про Амірі, які подали від його ж імені інші версії.

Тоді іранське державне телебачення теж показало відеосюжет, на якому, як виглядає, Шаграм Амірі сказав, що його викрали і він живе у штаті Аризона у США.

Речник Міністерства закордонних справ Ірану заявив тоді, що це відео є доказом, який підтвердив звинувачення Тегерана, що вченого «викрали спецслужби Сполучених Штатів і Саудівської Аравії».

Через кілька годин після цих заяв на відеосервісі YouTube з’явився інший відеозапис, у якому чоловік, названий Шаграмом Амірі, каже, що вчиться в Америці і щасливий там. У цьому записі він нічого не говорить про викрадення.

Шаграм Амірі зник іще минулого року під час прощі до Саудівської Аравії. США заперечували всі попередні звинувачення Ірану, що його викрали.

Та наприкінці березня американська телекомпанія ABC News заявила, що, за її даними, Амірі дійсно виїхав до США і там співпрацює з ЦРУ, допомагаючи вивчати іранську ядерну програму. Центральне розвідувальне управління США відмовилося коментувати це повідомлення.
XS
SM
MD
LG