Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: знайдена картина, викрадена в Україні, – лише копія Караваджо


Німецькі правоохоронці, які наприкінці минулого тижня затримали групу підозрюваних викрадачів і саму картину, викрадену 2008 року з музею в Одесі, заявили вчора, що ця картина не належить пензлеві Караваджо, як повідомляли раніше, а є лише копією.

Представники прокуратури у Франкфурті заявляють, що весь час знали, що шукають саме копію твору відомого італійського художника кінця XVI – початку XVII століть «Взяття Христа під варту, або Поцілунок Іуди».

У Національній галереї Ірландії в Дубліні, де виставлений оригінал картини Мікеланджело Мерізі, більше відомого як Караваджо, німецькому агентству dpa підтвердили, що це копія і що йдеться не про підробку, а про звичну в ті часи практику, коли художники-новачки для тренування робили копії видатних картин.

Федеральна поліція Німеччини в своєму повідомленні про затримання підозрюваних викрадачів і віднайдення картини в понеділок наводила назву картини й не згадувала, що це копія.

Агентство також наводить слова берлінського фахівця з творчості Караваджо Роберто Контіні, що вартість цієї копії – від 200 до 500 тисяч євро, а не «десятки мільйонів», як про це заявляли в Україні. Він назвав її доброю копією, яка, однак, і близько не зрівняється з самим шедевром.

В Україні стверджують, що автентичність цієї картини як саме твору Караваджо довели ще в 1950 році московські мистецтвознавці і підтвердили італійські та англійські експерти і що вона є іншим варіантом дублінської картини майстра. Відтак вважали, що це був єдиний оригінал Караваджо в Україні, вартість якого українські експерти оцінювали в 100 мільйонів доларів.

Картину викрали наприкінці липня 2008 року з Музею західного і східного мистецтва в Одесі.
XS
SM
MD
LG