Доступність посилання

ТОП новини

Закон про референдум потрібен Януковичу, щоб узурпувати владу – Стецьків


Законопроект про всеукраїнський референдум, що має розглядатися парламентом у другому читанні, в багатьох своїх положеннях є «відверто неконституційним». Про це в ефірі Радіо Свобода заявив заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків.

«До закону, який був прийнятий і поданий Партією регіонів 3 червня, я подав особисто понад три десятки поправок, хоча би тільки для того, щоб мати можливість дискутувати і в комітеті, і відстоювати ці поправки у Верховній Раді. На мою думку, у багатьох своїх положеннях цей закон є відверто неконституційним. Він суперечить Конституції України, і взагалі перш ніж його розглядати, треба було його подати у Конституційний Суд», – сказав Стецьків.

Зокрема, за його словами, «в частині «Право на референдум», за поданням невідомо якої ініціативної групи, можна буде змінювати Конституцію, відміняти конституційні положення, ухвалювати нову редакцію Конституції, минаючи Верховну Раду – це головна антиконституційність цього закону. А мета цього закону є тільки одна – вона потрібна Януковичу для того, щоби восени, імовірно 31 жовтня, в той самий день, коли будуть вибори в місцеві органи влади, винести на референдум і відмінити ті положення Конституції, які були внесені у 2004 році, наділивши себе таким чином повноваженнями такого собі українського монарха. Він потрібен владі тільки для того, щоб легітимізувати завойовану ними владу під час президентських виборів. Легітимізувати в незаконний спосіб».

На думку Стецьківа, законопроект про референдум містить норму, що не може бути реалізована без застосування адмінресурсу.

Йдеться про необхідність за 40 днів назбирати 3 мільйони підписів. «Такі положення були лише в гітлерівській Німеччині і в фашистській Італії. Тому що за 40 днів це є фізично неможливо зробити, не застосовуючи адмінресурс», – сказав депутат.

У першому читанні законопроект про всеукраїнський референдум парламент розглянув у першому читанні 3 червня. Сьогодні він був запланований до розгляду в другому читанні. Проте, оскільки профільний комітет не встиг опрацювати 900 поправок, розгляд законопроекту перенесли.
XS
SM
MD
LG