Доступність посилання

ТОП новини

Чи зможуть великий бізнес і політики повернути Європу на уторований шлях


Голова генерального директорату з торгівлі при Європейській комісії Дейвід О’Салліван
Голова генерального директорату з торгівлі при Європейській комісії Дейвід О’Салліван

Брюссель – Як повернути Європу на вже уторований шлях? Пошуку відповіді на це питання був присвячений цьогорічний Європейський бізнес-саміт, що традиційно проводиться у Брюсселі. Державні мужі, політичні лідери, економісти, чільні представники європейського підприємництва – всі мали змогу в розкутій, неофіційній атмосфері висловити свої ідеї щодо відбудови розхитаної економіки Євросоюзу. Як завше, Європейський бізнес-саміт – це ще й нагода для пошуку рішень, пов’язаних із проблемами безробіття, екологічної енергетики та боротьби з бідністю.

Все ще залишаючись однією з найпотужніших економік світу, об’єднана Європа чимраз більше наштовхується на виклики, що їх ставлять економіки США, Китаю, Індії, Росії чи Бразилії. Тому, щоб не лише триматися на плаву, а й надалі бути у числі світових лідерів, співдружності слід багато чого змінити.

Як до цього реформаторського руху може долучитися великий європейський бізнес?

На це питання відповідає голова генерального директорату з торгівлі при Європейській комісії Дейвід О’Салліван. Він переконує, що «підприємці особливо повинні взяти до уваги все те, що пов’язане із вміннями, новими дослідженнями та інноваціями».

Інвестиції, вміння та інновації

«Адже зрозуміло, що для того, щоб Європа мала успіх у 21-му столітті, її ринкам потрібні високі технології. Але все це дуже залежить від інвестицій, наукових досліджень, технологічних нововведень та нових знань і навичок, якими повинні володіти працівники, щоб досягти цієї якості», – каже Дейвід О’Салліван.

Представник Єврокомісії вважає, що Європа, яка потерпає від кризи, може успішно вирішити всі ці проблеми. Але для цього їй треба уважно стежити за тими процесами, які відбуваються в інших частинах світу, і внаслідок цього створювати умови для того, щоб бути спроможною конкурувати з іншими.

Дводенні зустрічі учасників Європейського бізнес-саміту – це тематичні ательє, інтерактивні обміни думками за участі державних лідерів, міністрів, представників Єврокомісії, євродепутатів і бізнесменів. Де, як не тут, можна домовитися про деталі суперечливого фінансового регулювання, про пільги для розробок екологічно чистих технологій, нові робочі місця чи захист інтересів європейських споживачів.

«Споживач – наріжний камінь економіки» – єврокомісар

Джон Даллі, комісар ЄС із питань охорони здоров’я і захисту прав споживачів
Саме споживач є вирішальною ланкою життя спільного європейського ринку, тому, на думку Джона Даллі, комісара ЄС із питань охорони здоров’я і захисту прав споживачів, на них і повинні акцентувати свою увагу представники бізнесу.

«Спільний європейський ринок може функціонувати тільки тоді, коли його наріжним каменем буде споживач, – пояснює єврокомісар. – Без попиту ринок немислимий, але споживачі повинні усвідомлювати свій внесок до спільного ринку. У відповідь вони мають отримати безпечний, якісний продукт. Їм потрібне переконання в тому, що ринок прозорий, і коли щось не так, то це буде ефективно виправлене».

«Газпром» переконує, але європейці сумніваються

Заступник гендиректора «Газпрому» Олександр Медведєв
В одній із пленарних сесій, що проходили у формі питань-відповідей, брали участь і представники російського «Газпрому», зокрема, заступник гендиректора Олександр Медведєв.

«Вугілля та нафта – це найбільші забруднювачі довкілля окисами вуглецю, тим часом природний газ є найчистішим паливом, – переконував європейців представник «Газпрому». – Замінивши кожну другу вугільну електростанцію на новітні газові турбіни, Європа за короткий термін може досягти половини усіх екологічних цілей, передбачених стратегією до 2020 року».

Присутніх європейських підприємців дуже цікавили проблеми, що час від часу виникають із енергопостачанням від російської компанії. Проте ведучий одразу застеріг присутніх у залі: не відходити від теми і ставити запитання, які стосуються тільки екологічних аспектів енергетики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG