Доступність посилання

ТОП новини

У Придніпров’ї вшановують першого біографа Лесі Українки


У Дніпропетровську на честь української поетеси Ольги Косач-Кривинюк назвали вулицю в центральному, Жовтневому, районі міста. Про таке рішення сьогодні повідомили в комунальному підприємстві «Земград».

На Придніпров’ї тільки починають відкривати ім’я незаслужено забутої поетеси.

Історики кажуть: з Катеринославщиною пов’язане понад десятиліття життя і творчості Ольги Косач-Кривинюк, літераторки, невтомної збирачки української старовини, сестри і першого біографа Лесі Українки.

Ольга Косач приїхала жити на Катеринославщину у 1910 році: не маючи змоги одержати роботу лікаря на Поліссі, вона знайшла її у Лоцманській Кам’янці біля Катеринослава. Тут вона влаштувалась на посаду земського патронажного лікаря для дітей-сиріт.

Крім лікарської практики, Ольга Кривнюк займалась літературою, виступаючи на сторінках преси під псевдонімом Олеся Зірка. На Катеринославщині вона пережила щасливі роки подружнього життя, які однак були затьмарені розрухою та голодом.

До визначних заслуг поетеси відносять і її дослідницько-пошукову роботу на Катеринославщині: зразки давніх узорів української вишивки, зібрані Ольгою Косач-Кривинюк у краї, досі вважають дуже цінним джерелом до вивчення народного мистецтва України.

Ольга Косач-Кривинюк (1877-1945) – українська поетеса, перший біограф Лесі Українки, зберігачка архіву родини Косачів.
XS
SM
MD
LG