Доступність посилання

ТОП новини

У Киргизстані Отунбаєва склала присягу президента


Дотеперішнього керівника тимчасового уряду Киргизстану Розу Отунбаєву інавгурували сьогодні на посаду президента перехідного періоду, на якій її раніше затвердив референдум.

Після церемонії інавгурації в Бішкеку 59-річна Отунбаєва пообіцяла «не шкодувати зусиль, щоб створити нову політичну культуру, засновану на суворому дотриманні верховенства права».

Вона стала першою жінкою, яка очолила державу, в Середній Азії.

Учора за наслідками референдуму, що відбувся в неділю, й після офіційної публікації його результатів у Киргизстані також набула чинності нова Конституція, яка скорочує повноваження голови держави і змінює державний лад із дотеперішньої президентської республіки більше в бік республіки парламентської.

Іще однією новацією за результатами референдуму стає скасування Конституційного суду; його функції перебере Верховний суд.

За офіційними даними, на питання референдуму позитивно відповіли понад 90 з половиною відсотків його учасників, проти були трохи більше за 8 відсотків. Явка склала більш як 72 відсотки.

Виборці мали дати відповідь «так» чи «ні» на одне питання – пропозицію ухвалити Конституцію і закон про набуття нею чинності, проекти яких подав тимчасовий уряд.

Нова посада Отунбаєвої, президента перехідного періоду на термін до кінця 2011 року, і скасування Конституційного суду передбачені саме в законі про набуття Конституцією чинності.

Водночас Отунбаєва вже не матиме права балотуватися на президента, коли будуть призначені вибори – Конституція містить обмеження в один-єдиний термін на посаді.
XS
SM
MD
LG