Доступність посилання

ТОП новини

Генерал Петреус приймає командування в Афганістані


Генерал Дейвід Петреус
Генерал Дейвід Петреус

Нью-Йорк – В Афганістані генерал Дейвід Петреус прийняв командування коаліційними військами. На урочистій церемонії у Кабулі полководець підкреслив: «Ми є тут з метою перемоги».

Отже, мета залишається, попри жертви і певне розчарування в американському суспільстві війною, яка триває вже майже 9 років, а кінця її поки що не видно.

Петреус заявив, що військами з-понад 40 країн коаліції він починає командувати у вирішальний момент.

Цей момент він вважає вирішальним, очевидно, тому, що терористична організація «Аль-Каїда» і бойовики руху «Талібан» останнім часом активізувалися. Вони добилися певного успіху у кількох регіонах Афганістану, головно на півдні країни.

Червень приніс найбільшу кількість жертв серед коаліційних військ за весь час війни від осені 2001-го року: загинули 102 військовослужбовці, більше половини з них – американці.

«Ми ведемо важку боротьбу. Після років війни ми переживаємо критичний момент. Ми мусимо продемонсторувати афганському народові і світові, що не дамо змоги «Аль-Каїді» з її мережею екстремістських поплічників знайти в Афганістані притулок, з якого вони могли б чинити напади на афганський народ і на волелюбні народи в інших країнах світу. Отож, мірою збільшення кількості наших і союзних військ і посилення наших афганських партнерів ми маємо нову можливість досягти саме цього», – заявив генерал Петреус, звертаючись до вояків.

Тим часом, воєнні дії не припиняються й у вихідні дні. Зокрема, як повідомляє афганське міністерство внутрішніх справ, у неділю було вбито 63 терористи, а також злочинців, що перевозили наркотики. Було знищено 16 тонн наркотиків і хімікатів для їх виготовлення. Захопили десятьох озброєних бойовиків і контрабандистів в районі південного кордону.

Проблема жертв серед мирного населення

Oсобливо болючою проблемою для коаліційних військ є загибель мирних жителів. За даними, опублікованими афганською поліцією, від бомб, підкладених талібами, загинуло ще шестеро цивільних громадян.

Жертви серед мирного населення негативно впливають на народну підтримку військ коаліції. Про це говорив генерал Петреус, вступаючи на посаду командувача.

«Наша боротьба включає також боротьбу нервів. Наші вороги роблять усе, що можуть, аби підірвати (нашу підтримку) з боку афганського народу. З цією метою вони щодня вбивають і калічать невинних громадян. Бойовики не гребують нічим», – наголосив Петреус.

У листі генерала Петреуса, адресованому військам, читаємо, зокрема, таке: «Ми не повинні забувати, що вирішальна ділянка в Афганістані – це людська ділянка.., захист тих, кому ми покликані допомагати...».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG