Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба за символи: моряки України проти спільного з росіянами флотського свята


Президент Віктор Янукович вітає учасників військового параду у Севастополі, 4 липня 2010 року
Президент Віктор Янукович вітає учасників військового параду у Севастополі, 4 липня 2010 року

Сімферополь – Українські моряки хочуть мати власне свято і проти об’єднання Дня флоту України і Дня ВМФ Росії, як це пропонують деякі народні депутати України від пропрезидентської коаліції. Позиція самого Президента Віктора Януковича щодо цього досі не була відома. У неділю він відвідав Севастополь, де вітав українських моряків із їхнім професійним святом. Втім, ініціативу своїх політичних соратників і союзників не коментував.

Минулої п’ятниці Верховна Рада України підтримала запит до глави держави одного з народних депутатів від коаліції про об’єднання святкувань днів російського та українського флотів. У Севастополі у своїх офіційних промовах про це Президент не згадував, утім, відомо, що весь липень він перебуватиме в Криму, й очевидно, братиме участь у відзначенні в Севастополі Дня ВМФ Росії, що традиційно проходить в останню неділю липня.

Місцеві оглядачі припускають, що український Президент може зробити подарунок російським морякам, перенісши на цей день свято українських ВМС.

Слід сказати, що цю ідею підтримують усі проросійські сили регіону, підконтрольні їм місцеві мас-медіа, і значна частина севастопольців, із якими я розмовляв у неділю. Водночас, усі опитані мною військові висловилися категорично проти. Але говорити в мікрофон ризикнув лише перший командувач ВМС України віце-адмірал Борис Кожин.

«Об’єднати можна все, що завгодно. Взагалі об’єднання – позитивна річ. Але, те, що стосується суверенних держав, то кожна з них мусить мати свій флот, свою територію, свою державність і свою державну політику», – зауважив віце-адмірал Кожин. За його словами, подібні Дню флоту України свята і є проявом такої державної політики.

Що ж пообіцяв Верховний Головнокомандувач?

Через приїзд до Севастополя Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, Президента Віктора Януковича у місті були запроваджені посилені заходи безпеки, а пересування журналістів жорстко обмежено. Водночас, Президент після всіх публічних заходів до журналістів не підійшов.

Перед військовими моряками, а потім – на врученні кортиків він виступав російською мовою, чим, – це можна було спостерігати, – викликав невдоволення у частини офіцерів. Віктор Янукович насамперед відзначив поліпшення стосунків українського і російського флотів та загалом – із Росією. Він висловив переконання, що разом із Росією Україна випрацює «нову формулу колективної безпеки для всіх країн Чорноморського басейну».

Президент також заявив, що розвиток українського флоту є пріоритетним напрямком у його діяльності. Експерти севастопольського Центру «Номос» назвали ці слова «багатообіцяючими», але представники Севастопольської філії Спілки офіцерів України їм не повірили, заявивши, що це – «калькування російських ініціатив» і «порожні обіцянки».

Крім цього, Віктор Янукович також пообіцяв від 1 жовтня удвічі підняти зарплату офіцерам і льотчикам ВМС України. Ці слова Верховного Головнокомандувача військові не зрозуміли, адже, льотчики Військово-морських Сил є офіцерами ВМС. Тож усі мої співрозмовники губилися у здогадках – зарплату підвищать усім офіцерам ВМС, чи лише офіцерам морської авіації, а тому радили дочекатися 1 жовтня.

День флоту України торік встановив тоді чинний Президент Віктор Ющенко. Нинішні святкові заходи були традиційними – спершу урочистий підйом прапорів на кораблях, рапорт командувача ВМС України, вручення морякам державних нагород, а молодим лейтенантам – морських кортиків, а потім – концерти, екскурсії на українські бойові кораблі і вечірній феєрверк над Севастопольською бухтою.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG